De portemonnee van Roos van Acker

“Ik heb heel diep zitten nadenken: aan wat besteed ik eigenlijk veel geld? Ik heb de indruk dat ik nergens geld aan uitgeef, behalve aan uit eten gaan op restaurant met vrienden. Voor de rest ben ik enorm sober.

Ik heb een hekel aan shoppen. Bovendien heb ik een vaste sponsor voor kleding. Ik heb ook geen dure interieurspullen in huis. Het is al Ikea wat de klok slaat. Een poetsvrouw? Ook al niet, al zou ik me er beter dringend een aanschaffen. Sigaretten koop ik helaas nog altijd: daar gaat wel eens te veel geld aan op.”

Opgezette emoe

“Natuurlijk veroorloof ik mezelf wel eens iets geks. Momenteel ben ik aan het sparen voor een opgezette emoe of hert. Dat klinkt koloniaal, maar ik vind het echt prachtig. Onlangs zag ik er zo eentje in de Kloosterstraat in Antwerpen, maar daar vroeg men er 900 euro voor. Dat lijkt me toch wat veel. Aan muziek kan ik ook wel geld spenderen. Niet aan cd’s, maar aan de downloads op Itunes: daar kijk ik niet op een euro meer of minder.”

Pensioensparen

“Ik ben zelfstandige, maar maak me weinig zorgen over mijn financiële toekomst. Samen met Len, mijn manager, kocht ik een huis, waar ik nog altijd in woon. Ik betaal mijn sociale zekerheid, doe aan pensioensparen en heb een hospitalisatieverzekering. Dat vind ik belangrijk, aangezien ik zo vaak in het buitenland zit voor mijn werk. Aan reizen geef ik ook graag geld uit, maar ik reis met de rugzak: het kost me in ieder geval geen fortuinen.”

Plan B

“Het is best mogelijk dat er op een dag een einde komt aan mijn exclusiviteitscontract bij VT4. Of aan het werken in de media in het algemeen. Mijn Plan B is om dan te gaan lesgeven. Dat zit in mijn familie, het ligt me wel: ik leg het graag uit. Ik heb in het verleden al Nederlands en dictie aan kinderen gegeven. Nederlands aan allochtonen geven lijkt me een toffe job. Daarvoor zou ik dan nog mijn D-cursus moeten halen, maar dat heb ik er graag voor over. Thomas Vanderveken heeft me ook al gevraagd om een les presentatietechnieken te geven aan het Herman Teirlinck-instituut, waar hij docent is. Zo’n aanbod sla ik zeker niet af: dat zal dan wel de professor in mij zijn (lacht).”