Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van: Tom Vandyck, correspondent voor De Morgen in de Verenigde Staten

Maandag keek de wereldwijde pers met spanning uit naar de Congresverkiezingen die de dag nadien plaatsvonden in de Verenigde Staten. Eén van die verkiezingswatchers ter plekke was Tom Vandyck, correspondent voor De Morgen. 

4.45 uur. Ik sta samen met mijn vrouw op. Jennifer is eindredacteur bij het ochtendnieuws van de publieke radio in Saint-Paul, Minnesota en is elke werkdag vroeg uit de veren. Normaal gezien sta ik wat later op, maar ik nam toevallig mijn telefoon vast en merkte meteen dat ik veel werk had. Voor De Morgen moet ik mijn column afmaken over de verkiezingen voor de krant van dinsdag. Ik begin meteen te werken en bekijk mijn mails. Mijn column gaat over de briljante campagne die de Republikeinen gevoerd hebben voor deze verkiezingen. Ik vergelijk het met de Jedi Mind Trick uit Star Wars, waarbij je mensen door manipulatie er toe aanzet om het tegenovergestelde te doen van wat ze zelf willen.

7.00 uur. Mijn zoon van 3,5 jaar wordt wakker. Mijn vrouw is volop aan het werk, dus geef ik hem eten, kleed hem aan en breng hem naar school. Er is een Halloweenfeest op zijn school, hij heeft een astronautenpak aangetrokken.

8.30 uur. Ik werk verder mijn column af en maak ook een voorbeschouwing van de verkiezingen, die ook voor de dinsdagkrant bestemd is: wat zijn de laatste peilingen, wat staat er allemaal te gebeuren, ... . Ik ben er de hele voormiddag mee bezig.

14.00 uur. Ik ben het voorbije weekend in Washington geweest, waar er op de National Mall, het park voor het Capitool, een meeting plaatsvond die bijgewoond werd door 250.000 mensen: de ‘Rally To Restore Sanity and /or Fear’ van televisiesatirici Jon Stewart en Stephen Colbert. Dit was een oproep voor meer redelijkheid in het politieke debat. Ik heb er voor Humo Bob Woodward geinterviewd, één van de bekendste journalisten in de Verenigde Staten. Hij werd vooral bekend omwille van zijn bijdrage in het Watergateschandaal waardoor president Nixon moest opstappen. Ik sprak drie kwartier met Woodward en tik het interview vandaag uit. Het gesprek gaat over zijn nieuwe boek, dat in het Nederlands ‘De oorlogen van Obama’ heet. Het is ontmoedigend om te zien hoe er op het hoogste beleidsniveau in de VS geknoeid wordt.. Ondanks de titel komt Obama er al bij al nog goed uit. Vooral de militairen komen er heel slecht uit. Het boek is een aanrader.

15.00 uur. Ik bereid me voor op de verkiezingen. Ik heb een pak vragen die ik nog moet bekijken: wanneer sluiten de stembureaus, hoe ziet de timing er uit, wanneer kan ik welk nieuws verwachten hoe zien de laatste peilingen eruit? Ik contacteer enkele professoren, waaronder Elaine Kamarck van de JFK School of Government van Harvard University, ooit adviseur van Bill Clinton. Aan republikeinse kant maak ik een afspraak met David Woodard, professor politieke wetenschappen aan de Thompson universiteit in North Carolina. Hij is de campagnegoeroe van een aantal Republikeinse politici. Hij is ook één van de beschermheren van de Tea Party beweging. De twee geven voor de donderdagkrant toelichting bij de verkiezingen.

17.00 uur. Ik stop met werken. Ik ben bijna twaalf uur aan de slag, op een kleine middagpauze na.

Foto: Jonas Lampens

Verschenen in Vacaturemagazine van 6 november 2010