De maandag van Luc Arnou, advocaat in de kasteelmoord

Maandag werd advocaat Luc Arnou meermaals opgebeld door nieuwsgierige journalisten, op jacht naar een scoop over de kasteelmoord in Wingene. Tussendoor verdedigde hij een paar Hells Angels.

07.30 Ik sta op, douche en neem een klein ontbijt. Drie kwartier later start ik de auto en rijd ik Loppem uit, richting autosnelweg. Ik word straks verwacht in het Hof van Beroep in Gent.

08.00 In Aalter is er een ongeval gebeurd en twee rijstroken zijn versperd. In de file gaat het tergend langzaam. Dit slakkengangetje is niet aan mij besteed en ik begin me steeds meer op te winden. Ik bel naar het Hof dat ik te laat zal zijn. Ze beloven dat ze op mij zullen wachten. Ik word een beetje kalmer en schik me in mijn lot.

09.15 Ik parkeer de auto aan het Gerechtshof en haast me naar binnen. Mijn cliënt is in eerste aanleg vrijgesproken voor homejacking. Hij moet nu opnieuw voorkomen voor het hof van Beroep. Ik pleit bij de rechter voor uitstel en dat wordt ook toegestaan. Ik handel alle verdere formaliteiten af, stap in de auto en rijd terug naar Loppem.

10.45 Ik start mijn computer op, lees mijn mails en beantwoord ze. Intussen rinkelen afwisselend mijn telefoon en mijn gsm. Het scenario van de voorbije dagen herhaalt zich: journalisten van allerlei kranten en televisiezenders bellen me, allemaal zijn ze op jacht naar nieuws over de kasteelmoord.

11.30 Ik ben advocaat van drie Hells Angels die ervan beschuldigd worden samen met vijf kompanen het clublokaal van een rivaliserende motorbende te hebben aangevallen. Deze namiddag komt hun zaak in Kortrijk voor en ik breng de laatste details voor hun verdediging in orde.

12.15 Ik wandel van mijn kantoor naar huis voor een snelle lunch.

12.45 Ik vertrek naar Kortrijk. Om half twee zou de zaak tegen de Hells Angels moeten starten, maar eerst moet er nog een tolk gezocht worden voor een van de beklaagden. Om twee uur verklaart de voorzitter de zaak voor geopend om ze bijna meteen voor onbepaalde tijd uit te stellen. Een advocaat van een andere beschuldigde verklaarde dat hij de rechtbank ervan verdenkt partijdig te zijn en toverde een wrakingverzoek te voorschijn. Mijn cliënten begrijpen niet wat er aan de hand is. Ik probeer het hen uit te leggen wat zo’n wrakingverzoek inhoudt.

14.45 Veel vroeger dan voorzien rijd ik terug naar kantoor. Er zijn weer een flink pak mails binnengekomen en ik ben even zoet met ze allemaal te beantwoorden. Opnieuw rinkelen mijn telefoon en mijn gsm: journalisten op zoek naar nieuws over de zaak in Wingene. Ik surf naar deredactie.be en naar een paar krantensites. Ik kijk of er nieuwe ontwikkelingen zijn.

16.30 Straks komen een confrater en twee cliënten langs om te vergaderen over een grote zaak. Ik bereid die meeting alvast voor.

18.15 Mijn gasten arriveren. Twee uur later is de vergadering voorbij.

20.30 Thuis zitten vrouw en kinderen te wachten en staat het avondeten te dampen op tafel. Na het eten installeer ik me met een stapel nieuwe strips in de zetel. Ik ben een echte stripfanaat en amuseer me kostelijk. Rond elf uur worden mijn oogleden zwaar. Tijd om naar bed te gaan.

Jan Stevens