Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van Kris Peeters in Vietnam

Vlaams minister-president Kris Peeters verliet maandag even de prinselijke handelsmissie in Vietnam. Hij reisde naar Myanmar om er dinsdag oppositieleidster Aung San Suu Kyi te kunnen ontmoeten, een beslissing die hem kritiek opleverde.

7u00. Opgestaan en ontbeten.

8u10. Onze delegatie met de prins, de prinses en alle ministers maakt zich op om te vertrekken naar het monument van de nationale helden en martelaren. Daar worden twee kransen neergelegd. Een bij de nationale helden, en een bij het Ho Chi Minh-mausoleum.

8u40. We rijden naar de National University. We hebben een onderhoud met de Vietnamese minister van Wetenschap en Technologie.

10u15. Ik neem deel aan een academische zitting over de toekomstperspectieven van het ruimteonderzoek. Frank Dewinne spreekt de bijeenkomst toe.

11u30. De zitting loopt uit en daardoor kom ik te laat op het seminarie over Belgische knowhow in transport en logistiek. Mijn speech laat ik voorlezen. Ik ben net op tijd om de minister van Transport te ontmoeten. We hebben het over mogelijke investeringen in haveninfrastructuur. Achteraf sta ik samen met Waals vice-minister-president Jean-Claude Marcourt de vijf meegereisde journalisten te woord.

12u30. Tijdens een zogenaamde ‘powerlunch’ ontmoet ik Belgische zakenlui en Vietnamese investeerders en ambtenaren. De focus ligt op transport, logistiek, milieu, afvalmanagement en gezondheidszorg.

14u30. Mijn schema wordt aangepast. Ik ga naar de luchthaven en stap op het vliegtuig richting Rangoon, de hoofdstad van Myanmar. Zondagavond is alles in een stroomversnelling geraakt. We kregen het bericht dat een ontmoeting met Aung San Suu Kyi plots toch mogelijk was. Toen bleek dat er dinsdag voornamelijk ceremoniële ontmoetingen op het programma stonden, heb ik de knoop doorgehakt en beslist erop in te gaan. Ik heb de adviseur van de prins, minister Reynders en de Belgische ambassadeur in Vietnam op de hoogte gebracht.

18u00. Na aankomst in het land heb ik een vergadering om het gesprek met Aung San Su Kyi voor te bereiden. Dit is een historische kans. Toen we hier donderdag en vrijdag waren, had ik al gesproken met de regering en de burgemeester van Rangoon. Daarbij hebben we onder meer afspraken gemaakt over waterzuiveringsprojecten. Maar die kunnen alleen doorgaan als de democratisering een kans krijgt. Op 1 april zijn er verkiezingen voor 48 zetels. Daarom is het zo belangrijk dat we met de oppositie spreken. Het is een signaal dat we dat proces bijzonder ernstig nemen.

20u00. Er is een diner met mensen van de oppositie. De ontmoeting van morgen moet tot in de details worden voorbereid. Ze willen exact weten waarover ik het zal hebben. Ik geef mee dat het over landbouw zal gaan. Vlaanderen kan knowhow en productiemiddelen bieden voor de omschakeling van de kleinschalige bedrijven naar een efficiënte productie. Gezondheidszorg en onderwijs zullen ook aan bod komen, misschien kunnen wij bijdragen tot de bouw van scholen. En ik zal Aung San Suu Kyi ook vragen hoe zij aankijkt tegen de internationale sancties die nog steeds van kracht zijn, bijvoorbeeld die wat betreft medische infrastructuur. Ik vertel dat we haar in 2013 voor een vredesconferentie willen uitnodigen en bij die gelegenheid ook een eredoctoraat willen verlenen. De reactie is voorzichtig positief. Het probleem is dat ze het land wel uit kan, maar er waarschijnlijk dan niet meer in. Afwachten wat er na de verkiezingen gebeurt, is de boodschap.

23u00. Het was een lange dag, ik ga meteen naar bed.