Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur

Joke Schauvliege (CD&V) zette met een speech in het Vlaams Parlement voor de dames en heren van de kunstsector een nieuwe subsidieronde in gang.

5.45 uur. Mijn wekker loopt af. Een kwartier later hoor ik op het radiojournaal dat "minister Schauvliege straks de kunstensector kennis zal laten maken met haar prioriteiten". In de krant lees ik kritiek op de werking van het recent opgerichte Milieuhandhavingscollege, de rechtbank die beroepen behandelt tegen boetes die de Vlaamse overheid oplegt voor kleine milieu-inbreuken. Ik lees ook een stuk over de vergroening van de autofiscaliteit. Ik zet het ontbijt klaar voor mijn kroost en zorg dat mijn zoon van twee straks de juiste kleren draagt.

7.00 uur. Ik vertrek naar Gent voor de eerste vergadering van de dag: het maandelijkse politiek-strategisch overleg over Oost-Vlaanderen.

9.30 uur. Deze namiddag stel ik in het Vlaams Parlement op de ‘startschotdag’ aan de kunstsector mijn beleidsprioriteiten voor de subsidieronde van 2013 tot en met 2016 voor. In mijn kabinet in Brussel overloop ik alles nog eens met mijn medewerkers cultuur.

11.00 uur.
Ik moet het wekelijkse Politiek Bestuur van CD&V voor een keer overslaan, want de VRT vraagt een interview over het Milieuhandhavingscollege voor hun middagjournaal.

13.00 uur. Op het maandagse Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement vertegenwoordig ik de Vlaamse Regering. We bespreken de agenda van de plenaire vergadering van woensdag en nemen de ingediende interpellaties door.

13.30 uur.
De Schelp, de grootste ruimte in het Vlaams Parlement, zit afgeladen vol. De dames en heren van de kunstsector komen luisteren naar mijn beleidsprioriteiten voor de volgende structurele subsidieronde. Toen ik als minister begon, vond ik het opvallend dat er zo weinig cijfermateriaal voorhanden was. Ondertussen is die lacune opgevuld. Alles is perfect voorbereid. Ik merk dat de mensen in de zaal dat waarderen. Vooral mijn engagement voor meer middelen voor projecten valt in goede aarde.

15.15 uur. Tim Pauwels interviewt me voor de VRT. Kanaal Z sluit aan.

15.45 uur. Van de koffiepauze maak ik gebruik om de journalisten van De Morgen en Knack te woord te staan. Andere media handel ik telefonisch af.

17.15 uur. Ik ga live op antenne in Vandaag op Radio 1. De vragen gaan vooral over mijn cultuurbeleid en over de autofiscaliteit.

17.45 uur. Op de afsluitende receptie van de ‘startschotdag’ praat ik na met de deelnemers. De informele babbels zijn minstens even belangrijk als de formele.

23.00 uur. Ik geef een nachtzoen aan mijn slapende kinderen, zet mijn wekker klaar en neem in bed nog documenten door voor morgen.

Foto: Bas Bogaerts