De maandag van Johan Van Overtveldt, de nieuwe hoofdredacteur van Knack

Maandag was de laatste dag dat Johan Van Overtveldt alleen hoofdredacteur van Trends was. Een dag later werd zijn benoeming als nieuwe hoofdredacteur van Knack wereldkundig gemaakt. Tot er een opvolger gevonden is, staat hij ook nog aan het roer van de Trendsredactie.

05.30 Na een verkwikkende douche is het tijd voor een stevig ontbijt. Ik hou van een Full English Breakfast: drie keer in de week verwen ik mezelf met spek en ei. Ik sport veel in mijn vrije tijd. Ik ben gisteren gaan lopen en zit nu met ‘nahonger’.

06.00 Ik start de auto en rij van Antwerpen naar Evere. Het is nog vrij rustig op de weg en drie kwartier later kom ik aan op de redactie. De ochtendploeg voor de website is al aan de slag. Maandag is afsluitdag voor Trends en samen met mij arriveren nog twee redacteurs. Ik lees de mails die het voorbije weekend binnengekomen zijn, bekijk de kranten en check het meest recente economische nieuws op een paar websites.

08.30 Ik begin aan mijn traditionele dagelijkse opiniestukje voor de website van Trends. Drie kwartier later is het af. Ik mail het door naar een paar collega’s om hun oordeel te horen. Om half tien staat het op de site.

10.00 De meeste collega’s zijn ondertussen gearriveerd. Ik loop van het ene bureau naar het andere en overleg met de journalisten over de stukken waar ze aan het werken zijn. We bekijken wat we van de meest recente actualiteit nog in de nieuwe Trends kunnen verwerken. De eindredactie stuurt me een paar afgewerkte artikels door en vraagt of ik die even wil nalezen.

13.00 Het wordt hoog tijd dat ik aan mijn wekelijkse Intro begin te schrijven. Dit zal voorlopig niet mijn laatste inleidende Trendsstuk worden, ook al ben ik dan vanaf morgen hoofdredacteur van Knack. Vandaag is nog bijna niemand van mijn benoeming op de hoogte. Af en toe dwalen mijn gedachten af naar die nieuwe job. Ik duw ze snel de kop weer in, want mijn stuk moet op tijd af geraken. Ondertussen rinkelt de telefoon en komen mensen me dingen vragen. Ik probeer me te concentreren en een uur later is de tekst klaar. Ik stuur hem nog niet door naar de eindredactie. Ik heb geleerd dat het beter is hem even te laten bezinken en een paar uur later nog eens na te lezen.

14.30 Ik bel met een aantal mensen op zoek naar achtergrondinformatie voor verschillende stukken. Een paar telefoons gaan over mijn nakende hoofdredacteurschap bij Knack.

17.00 Ik herlees mijn Intro grondig, verander een paar punten en komma’s en stuur hem een half uur later naar de eindredactie. Afgelopen weekend heb ik het openingsstuk geschreven voor onze rubriek Visie die gewijd is aan 9/11. De eindredacteur heeft de structuur van mijn artikel dooreen gegooid. We bekijken het samen nog eens. De eindredacteur heeft goeie argumenten voor zijn veranderingen. We raken het er snel over eens dat we de herwerkte versie zullen publiceren.

18.00 De eindredactie geeft me een overzicht van hoever het staat met de afsluiting van de nieuwe Trends. Er moeten nog een paar stukken bijgeschaafd worden. Ik spreek een paar redacteurs aan. “Je stuk zit niet helemaal goed. Het is iets te algemeen.”

19.30 De nieuwe Trends is klaar voor druk. Mijn geest is moe. Hoog tijd om naar huis te gaan.