De maandag van Elke Geraerts, deelneemster aan het World Economic Forum in Davos

De Vlaamse Elke Geraerts is professor in de psychologie in Rotterdam en door het vrouwenblad Viva  verkozen tot ‘Slimste vrouw van Nederland’. Ze is door de Nederlandse afdeling van ‘Global Shapers’, een internationale groep van talentvolle mensen onder de 30, uitgestuurd om hen te vertegenwoordigen op het World Economic Forum (WEF).

5.30 Ik word wakker in mijn hotelkamer in het lieflijke Zwitserse dorp Tiefencastel. De hotels in Davos kunnen niet alle deelnemers aan het WEF herbergen; hotels van dorpjes als Tiefencastel beleven nu gouden tijden. Na een vlugge douche ga ik naar de ontbijtzaal. De andere Global Shapers die hier ingekwartierd zijn, schuiven met kleine oogjes aan. Om zeven uur stappen we in de bus en zetten we koers naar het 40 kilometer  verder gelegen Davos.

8.00 We rijden de oprit van het prachtige hotel Morosani op, waar zeventig Global Shapers uit verschillende landen verzamelen blazen voor de grote inleidende vergadering. Vlak voor de start hangt Peter Van de Veire aan de lijn. Hij vraagt of ik een kort interview voor zijn ochtendshow op MNM wil geven. Ik stem in en zoek een rustig plekje.

9.00 De stichter van het WEF Klaus Schwab klimt op het spreekgestoelte en geeft ons een overzicht van wat er ons de komende dagen te wachten staat. “Plan niet te veel en koester de onverwachte ontmoetingen”, zegt hij. Na zijn speech delen we onze ambities en dromen met elkaar.

13.00 Tijd voor de lunch. De Noorse kroonprinses Mette-Marit zit toevallig naast me. Ze praat honderduit over haar stichting tegen aids die ze samen met haar man Haakon runt. Ze luistert enthousiast als ik haar over mijn onderzoek naar kindermisbruik vertel en over mijn ambitie om een therapie tegen depressie te ontwikkelen.

15.00 Tussen de inspirerende plenaire discussies met de Shapers door, word ik discreet benaderd door iemand van het Belgische koninklijk paleis. Prinses Mathilde wil me tijdens het WEF graag ontmoeten. Wij zijn de enige Belgische vrouwen in Davos. Onze ontmoeting zal later deze week plaatsvinden.

17.00 Ik stap door de sneeuwstorm naar het Holland House waar een satellietverbinding gemaakt zal worden met Terzake op Canvas. De Zwitserse cameraman vraagt of ik op het balkon wil gaan staan, met mijn rug naar het centrum van Davos. Het interview op tv verloopt probleemloos.

19.15 Ik moet talloze checkpoints passeren vooraleer ik de kabelbaan kan nemen. In het restaurant op de top van de Schatzalp zitten de Shapers al op me te wachten. Ik voer een boeiend gesprek over filantropie met Howard Buffett, de kleinzoon van Warren.

00.00 Terug op mijn hotelkamer in Tiefencastel bekijk ik nog even mijn agenda voor de komende dagen. Het Belgische diner wordt vast de moeite, net als de meeting met de Nederlandse minister-president Rutte. Ik kijk er ook naar uit om mensen als Merkel en Cameron te zien spreken. Iets na middernacht kruip ik in bed; straks staat voor dag en dauw alweer een interview gepland met Q-Music.