Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van Elio Di Rupo, formateur

Na de akkoorden over BHV en de financieringswet onderhandelde formateur Elio Di Rupo (PS) maandag met frisse moed verder met de acht partijvoorzitters voor de vorming van een nieuwe federale regering. Het relaas van maandag 26 september.

09.00 Elio bereidt thuis in alle rust en stilte de plenaire vergadering van deze namiddag voor. Na een kort deugddoend weekend, zit hij straks opnieuw met de acht andere partijvoorzitters samen om de laatste onderdelen van de institutionele hervormingen verder te onderhandelen.

Zaterdag werd hij in Bergen tot PS-lijsttrekker verkozen voor de gemeenteraadsverkiezingen van Bergen. Zijn hele zondag ging op aan fitness en werken.

10.30 Zijn chauffeur zet hem af aan het hoofdkwartier van de Parti Socialiste aan de Keizerlaan in Brussel. Net als bijna elke andere maandag zit hij het partijbureau voor. Zijn collega’s steken hun enthousiasme over de vorderingen in de formatieonderhandelingen niet onder stoelen of banken en begroeten hem met een hartverwarmend applaus. De sfeer is uitstekend en ze bespreken de politieke actualiteit.

12.00 Elio trekt zich samen met zijn naaste medewerkers terug om de vergadering van straks voor te bereiden. Ze maken een stand van zaken op, zetten de agenda op punt en werken teksten uit.

13.00 Tijd voor een snelle lunch in zijn kantoor. Elio kan zijn Italiaanse roots niet verloochenen, dus staat er ook nu pasta op het menu. Iets voor tweeën springt hij in de auto. Zijn chauffeur brengt hem naar het Voorzitterschap van de Kamer aan de Wetstraat 10.

14.00 Hij begroet de acht collega-partijvoorzitters die samen met hem aan de vorming van een nieuwe federale regering werken. Deze namiddag buigen ze zich over de overheveling van bevoegdheden naar de gemeenschappen en gewesten. Op de agenda staat onder andere arbeidsmarktbeleid, justitie, mobiliteit, veiligheid en economisch en industrieel beleid. Ondertussen is er ook een thematische werkgroep bijeen die de splitsing van het gerechtelijke arrondissement BHV onder de loep neemt. Veel aandacht gaat naar justitie.

17.45 Elio beëindigt de vergadering, neemt afscheid van de andere onderhandelaars en stapt in de auto voor zijn afspraak bij de koning in het kasteel in Laken. Een kwartier later brengt hij bij de koning verslag uit over de belangrijke vorderingen die tot hiertoe in de onderhandelingen gemaakt zijn.

19.15 Elio verlaat het koninklijk paleis. Zijn chauffeur brengt hem naar huis. Vanavond zal hij nog de vergadering van morgen beginnen voorbereiden. Die zal pas om half twee in de namiddag van start gaan, zodat zijn Franstalige collega’s, en misschien ook sommige Vlaamse, morgenvoormiddag kunnen deelnemen aan de plechtigheden van het Feest van de Franse Gemeenschap.