Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van Dave Teirlynk, Belgisch bedrijfsleider in Bangkok

Dit weekend zou het hoog tij worden in Bangkok, en dus verliet bedrijfsleider Dave Teirlynk vrijdag de stad. Maandag kwam hij er terug om zijn huis- gelukkig - intact aan te treffen.

08:00 Mijn vrouw en ik worden wakker in Jomtien, zo'n 130 kilometer onder Bangkok, waar we vrijdag samen met waarschijnlijk nog 100.000 inwoners van Bangkok naar toe zijn getrokken. Aangezien het dit weekend hoogtij werd, en er werd gezegd dat onze straat in de risicozone lag, hadden we besloten het zekere voor het onzekere te nemen, en zijn we vertrokken. Mijn bedrijf in Min Buri, in het oosten van Bangkok, is omringd door water van 50cm hoog. We zijn actief in schoonmaak en hygiënische chemicalieën. De voorbije twee weken is de verkoop geslonken door de slechte bevoorrading. Vanochtend besluiten we terug te keren naar onze woning in Bangkok. Het hoge water is weer weg, dus waarom niet.

12:00 Na een stop voor de lunch komen we thuis aan, waar we de schade opmeten. Gelukkig is er niets aan de hand. Het water is maar vijf centimeter hoog komen te staan in onze straat, en het hoofdgebouw van mijn woning -- die ik pas heb gekocht – staat zo'n meter boven grondniveau staat. We halen opgelucht adem.

13:00 We besluiten om noodpakketten te maken voor het geval dat. We weten immers dat het water Bangkok zal binnenstromen, ergens tussen nu en deze week. Of onze straat daarbij zal zijn, is minder gemakkelijk te voorspellen. Blijkbaar kloppen de hoogtes die op de kaarten staan vermeld niet, dus niemand weet precies hoe het water zich zal bewegen. We maken vier plastic boxen klaar met het allernoodzakelijkste. Kleren voor mij en mijn vrouw, een bak met de belangrijkste papieren, en één met proviant. Ook dat is overigens moeilijker en moeilijker te vinden in de stad.

18:00 We besluiten eten te bestellen in de stad. Dat lukt helaas niet, want de Thaise fastfoodketen die we contacteren levert door de omstandigheden niet meer aan huis. Dus gaat mijn vrouw toch maar aan de slag met de schaarse producten die we in huis hebben.

20:00 We kijken naar het nieuws over de watersnood. Doordat er van de verschillende overheden zoveel tegenstrijdige informatie komt, moeten we het immers maar zelf uitzoeken of onze straat in de gevarenzone ligt of niet. Dat kost heel wat tijd.

22:00 We kruipen vroeg onder de wol. Morgen open ik mijn bedrijf opnieuw, nadat we enkele dagen gebruik maakten van de door de regering afgekondigde vakantiedagen. Ik weet dat mijn pakhuis in het zuidwesten van de stad binnen enkele dagen zeker water te verwerken zal hebben. De zandzakjes liggen klaar, maar er is nog werk aan de winkel. We kijken ook al vooruit: mijn bedrijf is ook al in contact met andere bedrijven om op te ruimen na de watersnood.

Tekst: Matthieu Van Steenkiste