De goededoelvakantie van een verpleegster

Naam: Sarah Bredael

Werkgever: AZ Jan Portaels, Vilvoorde

Leeftijd: 22

Diploma: Bachelor verpleegkunde

Sarah Bredael gaat als vrijwillig verpleegster mee op jeugdkamp met de mutualiteit CM.

Wat doet u dagelijks als job?

“Op dit moment ben ik als pediatrisch verpleegkundige aan de slag bij het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde.  Voorlopig heb ik nog een interimcontract, maar vanaf oktober krijg ik vast werk. Ik ga dan wel deeltijds werken, omdat ik nog aan het studeren ben voor mijn Master Verpleegkunde. Verpleegster worden was voor mij een heel bewuste keuze. Ik wist als tiener al heel snel dat ik jongeren wou verplegen. Ik werk op de algemene kinderafdeling, waar ik kinderen verzorg tussen 0 en 16 jaar.  Mijn dag is meestal goedgevuld. Kinderen hebben niet alleen medicijnen en eten nodig, ze kunnen ook wat steun gebruiken als ze naar een onderzoek moeten. Ik probeer hen dan zo goed mogelijk bij te staan.”

Voor welk doel zet u zich deze vakantie in?

“Van 17 tot 27 augustus ben ik in het Zwitsere Fiesch met 13- tot 14-jarige jongeren. Kazou, de jeugddienst van de CM, organiseert er een bergvakantie. Als verpleegkundige heb ik er twee keer per dag een spreekuur. Voor de rest van de dag ben ik vrij, maar ik ben wel voortdurend bereikbaar per gsm. We zijn alles bij elkaar met zowat 300 deelnemers, inclusief monitoren. Het kan niet anders of er duiken gedurende die twee weken allerlei kwaaltjes op. Hoofdpijn, misselijkheid, koorts, het zijn klassiekers. Verder verwacht ik me ook aan heel wat blaren en schaafwonden. Vergeet niet dat het gaat om een actieve vakantie! Zo gaan de jongeren met een soort autoped rijden."

"Er staat ook nog rafting op het programma, een wandeltweedaagse en een barbecue. De meeste deelnemers kijken uit naar de gletschertocht. De ‘Aletsch’ ligt in de buurt van Fiesch. Onder leiding van Zwitserse berggidsen gaan we die beklimmen. Gelukkig zijn er ook bij slecht weer voldoende alternatieven. We logeren in een sportcentrum met zwembad, klimmuur en sportzaal. Het is de eerste keer dat ik als verpleegkundige meega met Kazou. In juli was ik al op kamp met Jomba, jongeren met bijzondere aandacht. Verder heb ik een kasteelvakantie in de Ardennen met 9- à 10- jarigen achter de rug.”

Heeft u zich vroeger al ingezet voor het goede doel?

“Als kind ging ik al met mijn ouders op stap om plantjes te verkopen voor Kom Op tegen Kanker. Verder zat ik ook in de jeugdbeweging.  Mijn verpleegsterstage heb ik in Malawi gedaan. De toestand is daar ronduit schrijnend. In België kan je kinderen genezen, ginder kan je vaak alleen maar hopen dat ze beter worden. ”

Tekst: Dirk Blijweert