Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"De Duitse ‘Mittelstand’ staat een specifieke ethos voor, die sommige multinationals wel eens missen, ook al beweren die vaak het tegendeel."

 


De Duitse ‘Mittelstand’ als rolmodel

1.400 jobs weg bij Caterpillar in Gosselies. Terwijl de eerste berichten de wereld ingestuurd werden over de economische winter die stilaan voorbij is, kreeg de Belgische industrie een nieuwe opdoffer te verwerken. Meteen klonk ook de roep om Duitsland als rolmodel luider dan ooit: onze oosterburen hebben een werkloosheidscijfer van amper 6,9 procent. En dat in volle crisistijd, alsjeblief. De Europese werkloosheid torent daar met 11,9 procent een flink stuk bovenuit. Als je er de Spaanse jeugdwerkloosheidscijfers naast legt, 50 procent, wordt het verschil zelfs hallucinant. Duizelingwekkend, net als de jeugdwerkloosheid in heel Europa.

De cijfers die Duitsland kan voorleggen, zijn indrukwekkend. Niemand die dat kan tegenspreken. Maar tegelijk dienden zich de voorbije weken twee verhalen aan die de schaduwkanten van het Duitse model blootleggen. Zowel bij Zalando als Amazon worden werknemers op een bedenkelijke manier behandeld én betaald (7 à 8,5 euro bruto per uur), onder meer als gevolg van het feit dat een minimumloon in Duitsland niet bestaat. Net zomin als je om de indrukwekkende succescijfers van de Duitse economie heen kan, kan je dit soort verhalen ontkennen.

Of ze het Duitse model meteen helemaal onderuithalen? Nee, natuurlijk niet. Wellicht is het geen toeval dat die verhalen net bij twee buitenlandse multinationals aan het licht komen. De Duitse economie steunt voor een groot deel op middelgrote productiebedrijven, die vaak in familiehanden zijn en waar bedenkelijke praktijken wellicht veel minder gauw zullen voorvallen. De ‘Mittelstand’, zoals de verzamelnaam voor dit soort bedrijven luidt, vertegenwoordigt niet minder dan 60 procent van de tewerkstelling in Duitsland. Ze staan ook een specifieke ethos voor, die sommige multinationals wel eens missen, ook al beweren die vaak het tegendeel. Voor de Duitse Mittelstand is ondernemen net zo goed een sociale bezigheid. Winst maken is niet het doel op zich, of toch zeker niet het enige doel. Jobcreatie, klanttevredenheid en productkwaliteit zijn minstens even belangrijk. Net als de geest van samenwerking tussen werkgevers en werknemers. Én ze zijn bezig met de lange termijn. Door de afwezigheid van aandeelhouders zijn ze veel meer immuun voor kortzichtigheid. Duitsland als economisch rolmodel? Oké, maar laat het dan de Mittelstand-versie ervan zijn.

(Niet) mee eens?