De carrière van Beyoncé in 10 video's

Beyoncé (of mevrouw Jay-Z) zou normaal halt houden in het Antwerpse Sportpaleis met haar Mrs. Carter World Tour, maar het concert werd afgelast. Het valt nog af te wachten of haar concert op woensdagavond wel kan doorgaan. Volgens de geruchtemolen zou Queen Bee dan immers samen met haar man op de rode loper in Cannes staan. De wereldster toert dit jaar de wereld rond met het megaspektakel, nadat ze vorig jaar een sabatjaar nam na de geboorte van haar dochter Ivy Blue Carter.

Een overzicht van haar carrière in beelden.

2000 - 2005: Destiny's Child

In de girlband met steeds wisselende bezetting Destiny's Child bezette Beyoncé een plaatsje van 2000 tot 2005. Ze scoorden verschillende nummer-één hits, waaronder Bootylicious. Het woord, gebruikt om de sexy welvingen van vollere vrouwen in de verf te zetten, is ondertussen zelfs opgenomen in de Oxford English Dictionary.

2002: Austin Powers in Goldmember

Ook in de filmindustrie zette ze een paar stapjes. In de voorlopig laatste film in de Austin-Powersreeks vertolkte ze de rol van Foxxy Cleopatra, die samen met Austin de wereld moet redden van de boosaardige Doctor Evil. Groovy baby!

2003: Dangerously in Love

Ook terwijl ze nog lid was van Destiny's Child was Beyoncé al aan de weg aan het timmeren om haar solocarrière van de grond te krijgen. In 2003 brengt ze het album Dangerously in Love uit, met nummer-één hits als Crazy in Love (samen met toekomstige echtgenoot Jay-Z) en Baby Boy.

2006: Dreamgirls

Nadat het doek viel over Destiny's Child bracht ze het album B'Day uit, maar acteerde ze ook in de film Dreamgirls, gebaseerd op de populaire broadwaymusical. De prent haalde acht Oscarnominaties binnen, en kon er twee verzilveren.

2008: I Am... Sasha Fierce

Beyoncé brengt haar ongelooflijk populaire derde soloalbum uit. Vooral de hit Single Ladies (Put a Ring on it) wordt een absolute meezinger en wordt vele malen gecoverd en geparodieerd. Hier zie je de Welshe ster John Barrowman zijn versie van het gekende dansje brengen:

2009: Controverse op MTV Video Music Awards

Hoewel La Knowles drie awards mee naar huis mocht nemen, waaronder die van Best Video of the Year, kreeg ze de prijs voor Best Female Video niet. Een absolute schande, vond rapper Kanye West, die bij de de microfoon uit de handen van de piepjonge winnares Taylor Swift (een countryster) rukte, en zijn mening aan de wereld verkondigde.

2010: Grammy's

In 2010 is Beyoncé de grote winnares van de Grammy's. Ze mag maar liefst zes beeldjes mee naar huis nemen, waaronder die voor beste liveperformance voor de song Halo. Daarmee is ze recordhouder van het winnen van de meeste Grammy-awards in één jaar.

2011: Plagiaat?

Het radiostation Studio Brussel bracht de opvallende gelijkenissen tussen de clip van Countdown, en het stuk Rosas danst Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker onder de aandacht. Beyoncé gaf het plagiaat toe, de Belgische choreografe bekijkt welke juridische stappen ze kan ondernemen. Oordeel vooral zelf:

Enkele weken later werd een alternatieve versie van de clip vrijgegeven, waarin alle verwijzingen naar Rosas danst Rosas werden verwijderd. Vergelijk de oorspronkelijke en de alternatieve clip hier:

Countdown is meteen de laatste single die de Belgische hitparades haalde. Hij komt uit haar laatste album 4, dat in 2011 het levenslicht zag.

2013: The Mrs. Carter World Tour

In 2013 trekt Queen Bee haar carrière weer aan met de Mrs. Carter World Tour, waarmee ze ook twee keer halt houdt in het Antwerpse Sportpaleis.