De Belgo-Braziliaanse bouwmaffia: fotoreportage

Foto 1:


asset/35189


Volgens lokale politiebronnen zijn negen op tien zogenaamde reisbureaus in Goiania pure façade. Ze verdienen hopen geld aan het vervoeren en misleiden van lokale bouwvakkers die in België aan de slag willen gaan.


Foto 2:


asset/35190


Goiania, op drie uur rijden van de hoofdstad Brasilia, is een verrassend welvarende stad. Toch is de overgrote meerderheid van de illegale Brazilianen in ons land net uit deze stad of uit de omringende dorpen afkomstig.


Foto 3:


asset/35191


Luciano Dornelas, officier bij de federale politie in Goiania, doet al vier jaar onderzoek naar mensenhandel en fraude met paspoorten vanuit de stad. “Een bijzonder tijdrovende klus, omdat de slachtoffers van dit soort praktijken de lippen doorgaans stijf op elkaar houden,” vertelt hij.


Foto 4:


asset/35193


Bij aankomst in Brussel verdienen de illegale bouwvakkers hooguit 6 tot 7 euro per uur. Voor wie een aantal jaren ervaring kan voorleggen, kan dat loon uiteindelijk ‘oplopen’ tot 10 euro per uur.


Foto 5:


asset/35194


Na 8 jaar in Brussel keerde Leandro da Silva (25) volledig berooid terug naar zijn geboorteland. Ten einde raad diende hij uiteindelijk klacht in tegen zijn laatste werkgever, maar het is hoogst twijfelachtig of hij zijn zuurverdiende centen ooit zal terugzien.


Foto 6:


asset/35195


Nu politie en gerecht in Goiania de druk op zogenaamde reisbureaus en hun handlangers stilaan opvoeren, lijkt de business zich almaar meer te verleggen naar kleinere dorpen in de regio. Daarom loopt nu ook daar een grootschalige preventiecampagne, die de bevolking moet waarschuwen voor de bedrieglijke praktijken van de mensenhandelaars.


Foto 7:


asset/35196


De Financie- of Dexiatoren in Brussel, het Basilix-winkelcentrum in Koekelberg, het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen,... Uit onderzoek van de sociale inspectie blijken de voorbije jaren op zowat alle grote bouwwerven in ons land spotgoedkope Brazilianen te zijn ingezet.


Foto's: Tim Dirven