Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De 5 pijnlijkste marketingblunders

Niet alle productnamen, marketingstunts of reclameboodschappen zijn even geniaal. Zo beloofde supermarktketen Lidl gisteren vijf viergangenmenu's te schenken aan de voedselbanken per keer dat getweet werd met de hashtag #luxevooriedereen. Nadat de actie ontplofte - er werd meer dan 1.500 keer getweet - sloot Lidl die vroegtijdig af.

Lidl is niet de eerste, en zal zeker niet de laatste zijn die een marketingblunder op zijn conto mag schrijven. Wij selecteerden alvast deze vijf reclame- en marketingfiasco's.

1. Nigaz

In 2009 sloot het Russische Gazprom een deal met Nigeria om in het land voor een slordige 2,5 miljard dollar aan pijpleidingen te leggen. De joint-venture werd geboren met de naam Nigaz, een combinatie Gazprom en Nigeria. De oprichters hadden duidelijk over het hoofd hadden gezien dat het Engelse woord 'niggers' een denigrerende term is voor mensen met een zwarte huidskleur.

2. Touch Dic

Halfweg de jaren 2000 liet de Japanse gamefabrikant Nintendo de 'DS' los op de wereld. Het was de eerste spelconsole die opgebouwd was rond een aanraakscherm. Nintendo bracht allerlei spellen, maar ook woordenboeksoftware uit voor het hebbeding. De vertaler kreeg de welluidende naam Touch Dic, een afkorting van "touchscreen dictionary".

Nintendo

3. Traficante

Het Italiaanse mineraalwatermerk 'Traficante' besloot zich te lanceren op Spaanse markt. Ze hadden slechts één detail over het hoofd gezien: traficante betekent 'drugdealer' in het Spaans.

4. Dove

De ongelukkige plaatsing van de modellen volgens hun huidskleur en gewicht, net onder de woorden 'before' en 'after' deed in 2011 de wenkbrauwen fronsen.

Dove

5. Nivea

In navolging van Dove ging ook schoonheidsmerk Nivea uit de bocht met een advertentie, deze keer voor mannen. Een glad geschoren zwart model gooit het hoofd van zijn 'oude' zelf met een afrokapsel weg, onder de slogan 'Re-civilize yourself'. Dat betekent zoveel als "word weer beschaafd". Verontwaardigde consumenten konden het racisme van Nivea niet appreciëren, en het cosmeticamerk verontschuldigde zich uitvoerig.

Nivea

Kan jij het beter? Op naar een job in de marketing!