De 3 prioriteiten van de NMBS-Groep: ‘veiligheid, veiligheid en veiligheid’

Naam: Mathias Vanden Auweele

Opleiding: Industrieel ingenieur elektromechanica en burgerlijk ingenieur energie

Functie: Studie-ingenieur bovenleiding bij Infrabel

Werkgever: Infrabel is de beheerder van de spoorweginfrastructuur in België. We zorgen ervoor dat al het nodige aanwezig is om treinen veilig te doen rijden.

Vandaag zat ik heel de dag met een nostalgie gevoel in een klaslokaal. De opleiding getiteld “Basisopleiding Hiërarchische Lijn” ging eigenlijk uitsluitend over “welzijn op het werk”.

En dat is een breed genoeg begrip om er een hele dag mee te vullen! Het gaat van de kleinste details zoals een goede zithouding tot arbeidsongevallen en verantwoordelijkheden. Eigenlijk kadert deze opleiding perfect in de drie prioriteiten van de NMBS-Groep: “veiligheid, veiligheid en veiligheid”. (Daarna pas komen stiptheid en capaciteit).

Toekomstige collega’s krijgen bij hun aanwerving een dik pakket opleidingen aangeboden. Daarnaast kan je zelf ook kiezen uit een hele waslijst van opleidingen in ‘soft-skills’, informatica of talen. Sommige zijn, net zoals deze over welzijn, verplicht te volgen. En maar goed ook! Want wie heeft er nog nooit eens meegemaakt dat hij wegens tijdsdruk meer risico neemt? Als je als werknemer in een onderneming een onnodig risico neemt dan is dat simpelweg -not done-.

Je bent immers niet alleen verantwoordelijk: als je een ongeval hebt, betaalt ook je eigen bedrijf mee en waarschijnlijk gaat je chef op het matje geroepen worden... Privé kun je zonder meer werken met een niet goedgekeurde slijpschijf of op een zelfbedachte bamboestelling jongleren met dakpannen zonder valbescherming. Je doet maar, zolang je er geen andere mensen mee in gevaar brengt. Maar als je met je team in het spoor gaat om herstellingen uit te voeren, dan MOET je vergezeld zijn van twee schildwachten die op de uitkijk staan voor aanstormende treinen. En ik kan je garanderen, aanstormen zullen ze!

Toen ik pas begon te werken bij de NMBS-groep kreeg ik van velen te horen dat ik alvast start met 1 voet in de gevangenis. Leuven-Centraal in plaats van Brussel-Centraal. Gelukkig is dat een sterke overdrijving van de realiteit. Akkoord, als je als leidinggevende opdrachten geeft aan je ondergeschikten die indruisen tegen de veiligheid en er gebeurt iets, dan ziet het er inderdaad niet mooi uit (zoals in ieder ander bedrijf). Gelukkig voorziet de onderneming in veel begeleiding voor iedere leidinggevende:

  • Er is je eigen baas, of die zijn baas die je bijstaat met advies en je zal helpen om de nodige maatregelen te nemen om zoveel mogelijk risico te vermijden.
  • Er is de interne veiligheidsadviseur die je altijd om een advies kan vragen. Iedere beperking die je wordt opgelegd rond veiligheid kan je ook aan hem meedelen. Hij staat in rechtstreeks contact met de CEO en de bestuursorganen.
  • Er is verder ook nog het CPS (Corporate Prevention Services), de interne geneeskundige dienst die je op veel vlakken kan helpen en advies verlenen.
  • En natuurlijk de interne reglementering, de veiligheidsprocedures, werkinstructies, noem maar op!

Zijn de rollen omgedraaid en ben jij de ondergeschikte dan kun je natuurlijk ook bij de drie bovenstaande mensen terecht.

Spijtig genoeg vraagt veilig werken in de meeste gevallen ook meer tijd. Soms resulteert dat in meer vertragingen, slechtere stipheidcijfers en ontevreden reizigers. Ik wil echt niet uitweiden over heel de problematiek van stiptere treinen (het is zo al een hete appel!) maar laat het de lezer duidelijk zijn dat een veilig net met veilige werkomstandigheden spijtig genoeg op andere vlakken moet inboeten.

En dan, plots, midden in het exposé van de opleider ging het brandalarm af. Een onmiskenbaar lawaai van hoogdringendheid. Waarschijnlijk wel een oefening denkt iedereen… Maar met in het achterhoofd dat er jaarlijks 170.000 arbeidsongevallen optreden in België, denken we toch twee keer na voordat we gewoon blijven zitten! Eenmaal beneden gekomen en we overduidelijk zien dat Brussel-Centraal nog steeds de ene trein na de andere verwerkt, is het duidelijk dat het om een oefening gaat. Oef!

Wisten jullie trouwens dat we erin zijn geslaagd om in Brussel-Centraal  tijdens de spits iedere 3 minuten en 45 seconden een trein te laten stoppen? Ik heb ergens horen zeggen dat alleen Japan het beter doet met 3 minuten. Toch een krakken, die Japanners! Maar een verdiende tweede plaats voor België!

Morgen wordt het een spannende dag! Het is dan STAFF vergadering voor het team van bovenleiding. Ik ga mijn bevindingen van de dienstreis naar Rome toelichten en de chef gaat iets meer zeggen over de verhuis van onze dienst naar een ander gebouw!

Tot morgen,
Mathias