De 10 merken die het meest investeren in voetbal

Voetbal is de populaire sport bij uitstek in Europa. Grote bedrijven wedijveren om dé sponsor te mogen zijn van een prestigieuze ploeg.

Het studiebureau IEG Sponsorship Report maakte een rangschikking van de tien sectoren die het actiefst zijn in voetbalsponsoring, net als de tien merken die het meest investeren in de sport.

De 10 sectoren die het meest investeren in voetbalsponsoring, wereldwijd

11,8 %

Sportmaterialen

6,1 %

Alcoholische dranken

5,8 %

Telecommunicatie

4,9 %

Autoconstructeurs

4,7 %

Banken

3,9 %

Niet-alcoholische dranken

3,4 %

Loterij en spellen

3,3 %

Voedsel

3,1 %

Verzekeringen

2,6 %

Electronica

Typische sportmerken als Nike, Adidas, Puma staan aan de top. Op de tweede plaats vinden we de alcoholische dranken, waarbij vooral biermerken in de buidel tasten. Telecommunicatiebedrijven vullen de top drie aan.

De 10 merken die het meest investeren in voetbalsponsoring, wereldwijd

20 %

Coca-Cola Company

17 %

Adidas

15 %

Nike

8 %

PepsiCo

8 %

AB Inbev

8 %

Volkswagen

6 %

PPR SA (Puma)

5 %

Telecome Italia

4 %

France Telecom

4 %

Basic group

Maar liefst twintig procent van de voetbalclubs gaf aan Coca-Cola als sponsor te hebben. Adidas staat op de tweede plaats, concurrent Nike op de derde.

En de Rode Duivels?

Na een weinig succesvolle periode die we het liefst zo snel mogelijk willen vergeten, staat onze nationale ploeg er weer. De Rode Duivels pakten een ticket naar het WK 2014 in Brazilië, en dat heeft als gevolg dat bedrijven staan te dringen om hun naam aan de ploeg te verbinden. Dexia beëindigde zijn sponsorcontract met de Duivels in 2007, en heeft ongetwijfeld al een keer met spijt teruggekeken op die beslissing.

In 2012 verklaart de Voetbalbond aan RTL dat er tien hoofdsponsors zijn, en dat ze hier geen andere aan wensen toe te voegen uit respect voor de partners die hen in het verleden door dik en dun steunden. Belgacom is bijvoorbeeld als meer dan twintig jaar lang een trouwe sponsor.

Onder de Belgische sponsors vinden we Coca-Cola, Ergo, ING, PWC, Lotto en natuurlijk Jupiler. Banken, verzekeringen, alcoholoische en niet-alcoholische dranken: ze zijn er allemaal. Precieze cijfers over de sponsoring zijn er niet, maar het zou gaan om 350.000 à 500.000 euro per jaar, exclusief btw.

Bron: Sponsorship.com