Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Dambisa Moyo, topeconome uit Zambia

Wie is Dambisa Moyo?

- Groeide op in Zambia, en behaalde nadien (doctoraats)diploma’s in Londen en de VS.

- Veroorzaakte wereldwijd bijzonder veel ophef met haar debuut ‘Dead Aid’ (2009), waarin ze de ontwikkelingssamenwerking zwaar op de korrel neemt.

- Is vandaag een veelgevraagde gastcolumniste in kranten en magazines als The Financial Times of The Economist.

Ze heeft een cv om u tegen te zetten en werd vorig jaar nog uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke figuren ter wereld. Ondanks die titel laat ze het niet om met de regelmaat van de klok tegen de schenen te schoppen. Maak kennis met Dambisa Moyo, een topeconome uit Zambia.

Goldman Sachs

Dambisa Moyo (39) groeide op in het Zambiaanse Lusaka Ze trok naar Londen, waar ze een doctoraatsdiploma economie behaalde. Daarna ging het richting VS, waar ze in Harvard en Washington nog een extra universitair diploma en een MBA versierde. Haar talent bleef niet lang onopgemerkt, en ze kon in Washington haast meteen aan de slag bij de Wereldbank. Na enkele jaren stapte ze over naar Goldman Sachs, waar ze ruim acht jaar zou meedraaien.

Dead Aid

In 2009 publiceerde ze het boek 'Dead Aid' en veroorzaakte ze enorm veel ophef. “De voorbije decennia stroomden er vele honderden miljarden dollars ontwikkelingshulp vanuit het Westen naar Afrika”, zo stelt Moyo in haar boek. “Over het resultaat van die hulp kan ik bijzonder kort zijn: dat is nihil, de meeste Afrikaanse landen zijn er vandaag zelfs veel slechter aan toe dan vijftig jaar geleden.”

Klinkt provocerend, en dat was wellicht ook de bedoeling, maar Moyo staaft haar bewering ook met cijfers en voorbeelden. En ze toont aan dat uitgerekend die landen die de voorbije decennia grotendeels afhankelijk geworden zijn van buitenlandse hulp er anno 2009 veel slechter voorstaan dan landen die hun eigen weg gingen. Met die boodschap wierp de Zambiaanse econome een fors uit de kluiten gewassen rotsblok in de kikkerpoel van ngo’s en ontwikkelingsorganisaties, maar tegelijk werd ze de hemel in geprezen door heel wat economen, academici en politici, waaronder ook gewezen VN secretaris-generaal Kofi Annan.

Young Global Leader

Enkele maanden na de publicatie van haar boek riep Time Magazine haar uit tot één van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Nog enkele maanden later dook ze op in de ranking van het World Economic Forum, als één van de ‘Young Global Leaders’. Daarnaast is ze ook een veelgevraagde gastcolumniste in kranten en magazines als The Financial Times of The Economist. Vandaag legt ze de hand aan een nieuw boek ‘How the West was lost”, waarin ze de financiële en economische neergang van onder meer de VS beschrijft.

Tekst Filip Michiels