Dag 6 – Na IQ komt EQ

Dag 6 van de Vacature Vlerick Summerschool in Cannes. En meteen ook de laatste lesdag van deze managementweek. De eer valt te beurt aan Prof. Dr. Herman Van den Broeck die onze coach wordt in ‘Emotioneel intelligent samenwerken in team’. De professor was er al van in het begin van de week bij en had dus al de gelegenheid om heel wat deelnemers te observeren.


Emotionele intelligentie is een begrip dat binnen de managementwereld steeds meer aan belang wint en mocht dus om ons Summerschool-menu niet ontbreken. Door onze snel veranderende omgeving wordt het als manager uiterst belangrijk om naast de rationele intelligentie ook de zogeheten “emotionele intelligentie” verder te ontplooien. Emotionele intelligentie verwijst naar de mate waarin wij effectief kunnen omgaan met de eigen emoties en die van anderen. Het is een zeer ruim begrip dat op zijn minst uit 2 dimensies bestaat, zijnde de intrapersoonlijke intelligentie en de interpersoonlijke intelligentie. De uitdaging als manager bestaat erin het evenwicht tussen de rationele en emotionele vaardigheden te optimaliseren. Beide concepten vormen als het ware een tandem die in interactie leidt tot betere resultaten. Een goed team heeft overigens verschillende soorten spelers nodig. Eén individu kan niet perfect zijn. Een team wel.


Als we dan – naast alle management-theorieën – iets geleerd hebben deze week, dan is het wel dat de Vacature Vlerick Summerschool bende van 2011 ongelooflijk sterk uit de hoek kwam en er op elk moment als een team volledig voor ging!


Deze prachtige week werd afgesloten op de rode loper van de Croisette in Cannes, toastend op een geslaagd avontuur en uitkijkend naar nieuwe carrièremogelijkheden met de opgedane bagage. Bonne chance et au revoir.


(Dries Mahieu, Vacature)