Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Dag 5 – Show me the money!

Donderdag 14 juli, Franse nationale feestdag oftewel dag 5 van de Vacature Vlerick Summerschool 2011. We zijn over halfweg, iedereen blijft gemotiveerd en de gesprekken aan tafel en in de gangen worden intenser. Op het programma: Inzicht in de financiële dynamieken van organisaties door Prof. Wouter De Maeseneire.

Voor één keer geen lesdag als 1 grote groep, maar onderverdeeld in 4 kleinere groep, elk verantwoordelijk voor het financiële beheer van zijn of haar onderneming. De onderneming in kwestie zal speedboten – toepasselijk aan de Côte D’Azur – produceren en verkopen. De lessen van de voorbije dagen zullen dus meteen in de praktijk kunnen worden omgezet: onderhandelen, strategie uitstippelen en management skills op tafel gooien. Vandaag worden er uitgaven en inkomsten aan verbonden.

Maar het gaat veel verder. Met deze sessie worden volgende objectieven beoogd: de taal begrijpen van de financiële departementen; inzicht krijgen in de financiële situatie van de eigen onderneming aan de hand van de jaarrekening; inzicht krijgen in de factoren die de winst en cash flow beïnvloeden; de financiering van de onderneming en de invloed van de operationele beslissingen op het financieel resultaat. 

Om deze technische materie op een didactisch zinvolle wijze voor te stellen wordt het simulatiespel FAST (Finance and Accounting Simulation Tool) gebruikt. Stapsgewijs worden de deelnemers ingewijd in de financiële dynamiek van een commerciële onderneming. Met andere woorden zal hun onderneming in de toekomst kunnen overleven?

Van overleven gesproken. Op donderdag stond er ook een avondsessie op de planning. Inge De Clippeleer wou de leiderschapskwaliteiten en groepsdynamiek van de deelnemers toetsen aan een concrete oefening. Situatieschets: Je vliegtuig is neergestort in de woestijn, de helft heeft het overleefd en je hebt 15 voorwerpen waarvan je er maar een paar mag gebruiken. Wat doe je? Blijf je ter plekke? Of zoek je een uitweg? En welke voorwerpen kunnen nuttig zijn op je tocht? Resultaat: verbeten discussies met één doel: overleven. Maar de cijfers van het NASA-onderzoek – waarop de oefening gebaseerd was – waren schrikwekkend. Verlaat je de plaats van het ongeval, dan heb je slechts 20% overlevingskansen. Voor het thuisfront, iedereen heeft het overleefd en ze komen zaterdag terug….met het vliegtuig.

(Dries Mahieu, Vacature)