Dag 2 – Ja leren zeggen

Maandag 11 juli, officieel de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, maar 1.200 km zuidelijker voor één keer de echte aftrap van de Vacature Vlerick Summerschool. Iedereen lijkt goed uitgerust en na een stevig ontbijt, al of niet met verbrande toast, wordt er meteen ingevlogen. Op het programma: Negotiation: the art of the possible door Prof. Dr. David Venter.


Volgens Van Daele is negotiëren of onderhandelen een proces waarmee twee personen of groepen, de partijen, proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen. Bottom line. Iedere deelnemer probeert vandaag zijn of haar gelijk te halen. Maar het gaat veel verder. Want er worden hen tools en technieken meegegeven die ze onmiddellijk in alle aspecten van hun leven zullen kunnen toepassen, zowel privé als professioneel. Onderhandelen doen we eigenlijk elke dag, soms formeel, maar nog veel vaker informeel.


Succes is hierbij voor elke partij het hoogste doel, proberen overtuigen en andere mensen ‘ja’ doen zeggen. Interessant, en meteen ook veel gespreksstof tijdens de alweer overheerlijke lunch op het terras.


Wie is professor David Venter?


David Patrick Venter behaalde cum laude een master in de psychologie aan de universiteit van Stellenbosch. Hij werkte eerst 15 jaar als psycholoog en trad in 1986 in overheidsdienst. In 1992 werd hij directeur-generaal van de toenmalige communicatieafdeling van Zuid-Afrika. Bij het aantreden van de nieuwe regering in 1994 had hij het voorrecht om nauw te kunnen samenwerken met president Nelson Mandela. Hij rapporteerde rechtstreeks aan de vice-president Thabo Mbeki. In 1997 nam hij vrijwillig ontslag uit zijn functie van directeur-generaal om een oude droom te realiseren: het opzetten van een bedrijf gespecialiseerd in opleidingen voor onderhandelingstechnieken, conflictbeheersing en bemiddeling.


Tekst: Dries Mahieu