Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Creatief zijn: wat is dat?

Eerst en vooral, wat heb je nodig om creatief uit de hoek te kunnen komen? Wat maakt dat werknemers wel/niet creatief zijn? Een definitie.

Creatieve Inuits

Creatief zijn, is de kracht van de verbeelding gebruiken om de werkelijkheid meer zin te geven. 2 voorbeelden:

- Inuits moeten leven van de visvangst. Ze zouden zich daarover kunnen beklagen: elke dag vis. Maar de Inuits hebben allerlei dingen bedacht om met die vis te doen: ze eten het vlees, koken soep van de kop, kammen hun haar met de ruggengraat, maken schoenen van het vel enzovoort. Het idee ‘is dit alles wat ik krijg’ is omgezet in ‘kijk eens wat ik er allemaal mee kan doen’.
- Wiskunde: de wiskundige rekent met abstracte getallen en amuseert zich met die abstracties. Dan stelt hij vast dat de vierkantswortel uit -1 bijvoorbeeld niet bestaat. He genie noemt dat niet-bestaande getal I zodat het kwadraat van I gelijk wordt aan -1. De formule i kwadraat = -1 is compleet verzonnen maar we vliegen er wel mee naar de maan.

3 elementen spelen een rol

1. Het idee: een onverwachte gedachte, een gedachte die niemand had zien aankomen en ervaren wordt als positief. Je haren kammen met een graat, je moet er maar opkomen.
2. Gedrevenheid: je moet een beetje een maniak zijn in wat je doet. Je kunt niet zomaar zitten wachten op een muze. Je moet bezig zijn, en je mag je niet laten afleiden.
3. Bruikbaarheid: we leven in een tijd waarin creativiteit een economische waarde heeft. Een idee is pas een idee als het bruikbaar is voor iemand. Maar het woord bruikbaar mag breed geïnterpreteerd worden.

Terug naar het dossier creativiteit.