Coververhaal - Songdo City, een ‘nieuwe stad’ naar IKEA-model

Het Shanghai of het Mumbai van morgen rijst vandaag al uit de grond. China bouwt 5 à 10 New Yorks per jaar. Het heeft 500 nieuwe steden nodig tegen 2030 om al haar landgenoten te kunnen huisvesten. De Indiërs mikken in diezelfde termijn op 300 nieuwe steden en bouwen ondertussen al 5 nagelnieuwe megacities. In Abu Dhabi en Saoedi-Arabië kijken ze op geen oliedollar om groene en hoogtechnologische steden vanuit het niets op te bouwen. Als prestigeproject om buitenlands kapitaal te lokken. Om propere jobbronnen aan te boren.

Een stad uit een doosje

‘Groen’ en ‘hoogtechnologisch’ duiken overal op als dé bouwstenen van elke zichzelf respecterende nieuwe stad. Noem het ‘ecocity’ in het eerste geval, ‘Digital City’ of ‘City 2.0.’ als het over slimme stadstechnologie gaat: feit is dat de nieuwe steden-business miljarden dollars genereren de komende decennia. En vele duizenden banen. Bij project-ontwikkelaars, groen bouwers, informaticaspelers, toeleveranciers, horeca, noem maar op… Stedenbouw als nieuwe industrietak. Een stad-in-een-doos, als een Ikea-bouwpakket.

Op bezoek in New Songo City, Zuid-Korea

Om dit alles te illustreren trok ik naar Zuid-Korea waar liefst 15 hoogtechnologische steden uit de grond worden gestampt en waar letterlijk alles met alles verbonden is. Niet zelden zag ik er mensen met twee mobiele apparaten in de hand. Of bejaarden die in de metro televisie kijken op hun smartphone. Het collectief belang en het blinde geloof in de razendsnelle vooruitgang middels de allerlaatste technologische snufjes gaan er boven alles. Boven begrippen als privacy of een doorgedreven debat- en overlegcultuur.

Zal technologie in de Europese steden van morgen de privacy van de inwoners op de helling zetten? En hoe kan een nieuwe stad écht groen zijn, de marketingpraat overstijgen? Vragen die tijdens ons verblijf in New Songdo City door ons hoofd spoken, een stad waar tegen 2014 in 9 jaar tijd 75.000 mensen wonen en overdag een half miljoen mensen verblijven. Stof tot lezen. En tot discussie.

Deel 1: Waarom Zuid-Korea een internationale zakenstad vanaf nul uit de grond stampt
Deel 2: New Songdo City per mountainbike: groener dan groen, of ecobubbel?
Deel 3: Hoe Belg John Baekelmans (Cisco) New Songdo City mee uitvindt
Deel 4: Hoe de bouwers van New Songdo City hun stadsmodel wereldwijd beginnen kopiëren

Foto: Chung Sun-Jun

Verschenen in Vacature Magazine van 23 oktober 2010.

Lees ook de andere verhalen uit onze stedenreeks.