Coverstory: 18.942 nieuwe jobs bij 507 bedrijven

Al voor de vierde keer bevroeg Vacature Magazine (ditmaal medio december vorig jaar) een pak bedrijven hoeveel werknemers ze in dienst nemen de eerste helft van dit jaar. Het Nationaal Arbeidsmarktonderzoek verzamelde de gegevens van 507 bedrijven, goed voor 18.942 banen. Hoogvliegers onder de sectoren: telecom, ict en internet, banken en verzekeringen, en de overheid.

>> Colruyt Groep: jaarlijks 3.000 verse krachten

Koen Demaesschalck, directeur mens & organisatie bij Colruyt Groep: “De voorbije drie jaar hebben we telkens ongeveer 3.000 mensen aangeworven. De eerste helft van 2011 vormt daarop met naar schatting 1.500 aanwervingen geen uitzondering. We openen continu nieuwe verkooppunten en breiden oude uit. Daarnaast beheren we zelf onze logistiek en productie, en ons personeels-, milieu- en aankoopbeleid. Daar heb je ook mensen voor nodig.” Meer dan de helft van die 1.500 vacatures gaan naar verkoopspersoneel. Andere veelgezochte profielen: magazijniers en productiearbeiders, it'ers, systeemontwerpers en werkvereenvoudigers. De moeilijkst te vinden profielen bij Colruyt Groep: beenhouwers, techniekers, ingenieurs, it'ers en tweetalig verkoopspersoneel voor de Brusselse regio. Demaesschalck: “Of het nu starters zijn zonder werkervaring of 50-plussers: we kijken eerder naar attitude dan naar diploma’s. Colruyt Groep besteedt al geruime tijd 4 procent van haar loonkost aan vorming en opleiding. Omdat sommige vacatures problematisch lang blijven openstaan, werf je als bedrijf beter mensen met minder kennis aan en leid je ze gewoon zelf intern op.”

>> Belgacom: klantvriendelijkheid doet aanwerven

Klantentevredenheid staat met stip bovenaan de strategische prioriteitenlijst. Jean-Marc Verbist, vice-president human resources bij Belgacom: “De concurrentie is erg scherp in de telecomsector. Daarom investeren we in alle diensten, van de installatie van onze producten tot de klantendienst.” Gevolg: Belgacom werft het eerste half jaar 400 mensen aan, onder wie twee grote groepen: zo’n 300 techniekers (elektriciens, lassers), de rest vooral personeel voor de callcenters en
helpdesks.
Heeft de eindejaarsactie van Radio 1-programma Peeters & Pichal, voor klantvriendelijkere helpdesks, die rekruteringsplannen beïnvloed? “Neen, die klemtoon hadden we al vroeger gelegd.” Vinden jullie wel makkelijk callcenter- en helpdeskmedewerkers? Het verloop is er typisch hoog? “Moeilijk, maar het is te doen. Meer en meer bedrijven hengelen naar die profielen. Het is bovendien geen makkelijke job. Je moet erg sterk zijn in communicatie. En je moet de hele productportfolio kennen.” Wie zo’n functie wel aandurft, is misschien wel vertrokken voor een steile carrière. “Starters zijn zeker welkom.  Iedereen krijgt sowieso een stevige opleiding van meerdere maanden. Het zijn typische instapfuncties met doorgroeikansen.” Het verwondert Verbist geenszins dat telecom als sector zo hoog scoort qua aantal aanwervingen. “Ik zit al twaalf jaar bij Belgacom. De technologie in de markt verandert voortdurend, je hebt steeds weer nieuwe vaardigheden nodig.”

>>BNP Paribas Fortis: extra jobs door vergrijzing en strenger toezicht op banken

Onlangs nog in het nieuws: Essencia, de koepelorganisatie van de chemie en life sciences in ons land, voorziet de komende vijf jaar 10.000 werknemers die moeten vervangen worden. De uitstroom van grijs talent dwingt ook de banksector tot rekruteren. Paul Klibanski, head talent management BNP Paribas Fortis: “Ik ben niet verrast dat banken en verzekeringen zo goed scoren in deze bevraging. Ze hebben dezelfde historiek in België en zien nu heel wat babyboomers uitstromen.” De turbulente crisisjaren lijken de sollicitant niet weggeduwd te hebben van de banken. “We kregen vorig jaar een pak spontane sollicitaties, voor de basisfuncties zelfs meer kandidaten dan functies.” Onder andere omwille van de toegenomen druk van toezichthouders in het bankwezen zet BNP Paribas Fortis zwaar in op risicobeheer. “Dat is broodnodig in een onderneming met 200.000 werknemers in 80 landen. We zoeken vooral mensen met een drie-, viertal jaar ervaring. Salesfuncties, project- en procesmanagers.  Pas afgestudeerden en young professionals komen o.a. in aanmerking voor onze verschillende trainingprogramma's. Mensen zonder ervaring komen in aanmerking, maar schoolverlaters rekruteren we toch vooral in de tweede helft van het jaar.” 

>> NMBS-Groep: technische profielen gezocht

De NMBS-groep zoekt vooral mensen met goeie handen. Technische profielen. Tony Vandenberghe, directeur-generaal HR: “Ik kom momenteel aan een 1.300 aanwervingen voor het hele jaar, in lijn met vorig jaar. We zoeken 400 technici, zowel voor het beheer van de infrastructuur als van het rollend materiaal. Vergeet niet, wij zijn vandaag een vrij hoogtechnologisch bedrijf. We zoeken zowel niveau secundair als bachelor, in tal van specialiteiten (seininrichting, bovenleidingen). Die vinden we erg moeilijk. De aantallen die wij vragen, zijn dan ook indrukwekkend.” Vertragingen, vertragingen en nog eens vertragingen. En budgettaire krapte. De NMBS komt quasi uitsluitend erg negatief in het nieuws. Zijn de zich opstapelende vertragingen een rechtstreeks gevolg van een tekort aan technisch personeel? “Zeker niet. Er is een veelheid aan technische oorzaken. We zitten met niet-gestandardiseerd materieel, in vele gevallen verouderd.” Komen starters, jonge honden, in aanmerking bij de NMBS? “In elk geval. Denk bijvoorbeeld aan mensen voor de seininrichting: die expertise vind je niet op de markt. Dat vergt sowieso een opleiding binnen Infrabel.”

6 opvallende trends:

1.   Het Nationaal Arbeidsmarktonderzoek verzamelde de gegevens van 507 bedrijven, goed voor 18.942 banen. Een flinke stijging ten opzichte van de 13.343 banen (en 358 bedrijven) bij de vorige bevraging in mei 2010.

2.    Hoogvliegers onder de sectoren: telecom, ict en internet, voeding, banken en verzekeringen.

3.    Opvallend bij de meest gezochte profielen: vooral burgerlijk- en industrieel ingenieurs, ict-gerelateerde functies, verkoops- en technisch personeel liggen goed in de markt.

4.    Colruyt Groep prijkt met 1.500 aanwervingen helemaal bovenaan het lijstje werkgevers. “Meer dan de helft van die 1.500 vacatures gaan naar verkoopspersoneel. Andere veelgezochte profielen: magazijniers en productiearbeiders, it'ers, systeemontwerpers en werkvereenvoudigers. De moeilijkst te vinden profielen: beenhouwers, techniekers, ingenieurs, it'ers en tweetalig verkoopspersoneel voor de Brusselse regio.”

5.    De nakende uitstroom van babyboomers, de vergrijzing zeg maar, noopt heel wat werkgevers tot aanwerven. Dit verhaal geldt voor banken en verzekeringen, de chemiesector en de overheden.

6.    Interne vorming is populair, om moeilijk te vinden profielen eigenhandig klaar te stomen. Koen Demaesschalck, Colruyt Groep: “Omdat sommige vacatures problematisch lang blijven openstaan, werf je als bedrijf beter mensen met minder kennis aan en leid je ze gewoon zelf intern op.” Mieke Ally, Buurtslagers: “We scholen ervaren personeel om naar ateliermedewerker, die in nood de job van slager kan overnemen.”

2x opmerkelijk:

1. Carrefour werft aan, na de zware saneringen van vorig jaar…

Opvallend: Carrefour verwacht 850 mensen aan te werven de eerste helft van dit jaar, na de zware saneringen van vorig jaar (in totaal sloten zestien Carrefour hypermarkten en GB supermarkten de deuren). Ruim 1.000 werknemers verloren hun baan. Karine Graftiaux, directeur Talentmanagement: “We zoeken 100 nieuwe medewerkers met een contract voor onbepaalde duur voor het management in de winkels en de hoofdzetel en 750 personen onder tijdelijk contract voor de winkels. Omdat Carrefour in de toekomst voorrang zal geven aan het optrekken van het urenpakket van haar vaste medewerkers,  zal dat aantal tijdelijke contracten dalen. Tijdens de reorganisatie hebben we, in samenspraak met de vakbonden, een tewerkstellingscel opgericht. Om de betrokken medewerkers alle mogelijkheden tot hertewerkstelling te garanderen. 450 medewerkers hebben daar gebruik van gemaakt.” Wie zoekt Carrefour  vooral?  “Er zijn een aantal knelpunten: voor de winkels zoeken we vooral afdelingsmanagers en assistent afdelingsmanagers. In de hoofdzetel zijn we op zoek naar enkele stafmedewerkers. Voor het winkelpersoneel, in casu assistent afdelingsmanagers en afdelingsmanagers, is ervaring in de sector of een aanverwante sector zoals de horeca sterk aanbevolen. Sommige profielen zijn moeilijker te vinden, zoals vakmensen met peoplemanagement expertise. Bijvoorbeeld, een verantwoordelijke beenhouwerij. Die heeft uiteraard de vakkennis van een beenhouwer nodig, maar moet ook kunnen leiding geven aan zijn assistenten en de basismedewerkers.”

2. Buurtslagers vindt heel moeilijk slagers,
en leidt ze daarom maar zelf op …

Buurtslagers groeit naar eigen zeggen erg snel. Slagers vinden, blijkt evenwel geen evidentie. Mieke Ally, verantwoordelijke mens en organisatie: Dertig jaar geleden had je 200 kandidaten voor 3 slagersvacatures, vandaag 3 kandidaten voor 200 vacatures. Daarom scholen we ervaren intern personeel om naar ateliermedewerker, die in nood de job van slager kunnen overnemen.” Wie daarvoor in aanmerking komt? Iedereen die reeds ervaring heeft in een slagerij in een winkelomgeving, of iemand die intern bij ons ervaring heeft opgedaan. Omdat in de centrale van Buurtslagers het vlees al gedeeltelijk bereid wordt, is de verdere bewerking in de verschillende verkooppunten niet meer zo zwaar. “Daarom kunnen vrouwen die jobs ook meer en meer invullen.”