Cover: Ik zoek werk. 3.805 werkzoekenden over opofferingen & inleveringen

Clichés zijn niet alleen gevaarlijk, ze zijn meestal ook manifest onjuist. Vacature maakt komaf met dat van de luie Waal. Voor een goeie job pendelen onze Franstalige landgenoten zonder problemen naar La Flandre profonde.

Een minder gevuld loonzakje, langer pendelen, minder verantwoordelijkheden of enkel een andere jobinhoud: tot welke offers zijn werkzoekenden bereid in hun zoektocht naar een nieuwe baan? Hoelang zijn ze gemiddeld al werkzoekend? En hoe succesvol verlopen hun sollicitaties? Het is maar een willekeurige greep uit het arsenaal aan vragen dat Vacature losliet op 3.805 werkzoekenden in april dit jaar, als onderdeel van de tweejaarlijkse Salarisenquête (die resultaten kon u vorige week nog lezen in Vacature magazine).

We serveren u eerst de belangrijkste resultaten. Aansluitend zoomen we in op de meest opvallende vaststelling rond het luik opofferingsbereidheid: de Franstalige werkzoekende toont zich veel flexibeler dan de Nederlandstalige. Tot slot laten we de werkzoekenden zelf aan het woord.

DEEL 1: 3.805 werkzoekenden over opofferingen & inleveren: de cijfers

DEEL 2: Waalse werkzoekende tot meer offers bereid dan Vlaming

DEEL 3: 3 werkzoekenden aan het woord