Cover: De grote opvangcrisis

U heeft 2 of 3 opgroeiende kinderen. U en uw partner werken allebei voltijds. En u moet snel op zoek naar vakantieopvang, liefst niet te duur en in de buurt. Bonne chance!

Op zoek naar vakantieopvang

Je bent jong en je wilt wat: een leuke echtgenoot, een uitdagende baan en enkele schattige kinderen bijvoorbeeld. Maar voor je het goed en wel beseft zijn die kinderen niet enkel de luiers maar ook de crèche of onthaalmoeder ontgroeid, en daar sta je dan tijdens de schoolvakanties: jij een drukke baan, partner aan het werk, maar wat gedaan met het kroost?

600.000 kinderen, slecht 22.000 gesubsidieerde plaatsen

Het aanbod in cijfers is even gediversifieerd als ondoorzichtig. Op Vlaams niveau is er van enige coördinatie of bundeling geen sprake. Hoog tijd voor een centrale website waarop ouders het vakantiebos door de bomen zien?

Onze politici aan zet: De ene minister reageert, de andere niet...

Hoe reageren onze bevoegde politici op de stijgende maatschappelijke nood aan vakantieopvang? En welke actieplannen hebben ze in gedachten? Het interview met minister Vandeurzen werd ter elfder ure afgeblazen, collega Pascal Smet gaf wel zijn mening.

1 maand vakantieopvang voor 4 kinderen in een tweeverdienersgezin = € 2.124

Tom en Kaat zijn begin veertig, hebben vier kinderen, wonen in Leuven en werken allebei voltijds. We vroegen hen om een ‘begroting’ op te maken voor 1 maand vakantieopvang in de komende zomer.