Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Cover - 3x in concurrentie met China

Hoe wapenen Concordia Textiles, Soudal en Televic zich tegenover de Chinese tsunami? In ieder geval niet door bang af te wachten. De een verhuisde een deel van zijn productie naar het hol van de leeuw, een ander sloot joint ventures ter plekke, nog een ander probeert de Chinezen letterlijk te snel af te zijn of zet nog meer in op R&D.

1) Concordia Textiles, weeft en veredelt stoffen voor technische kledij

 “Wij sturen zeker geen recepturen naar China”

"Vanaf 2003 rolde de Chinese tsunami over de hele textielindustrie", getuigt Carl Baekelandt, ceo van Concordia Textiles in Waregem. “Met desastreuze gevolgen. Terwijl er toen inasset/ Waregem nog drie bedrijven waren zoals wij, blijven er vandaag nog amper drie gelijkaardige bedrijven over in heel Europa.”

Concordia Textiles weeft en veredelt onder meer stoffen voor sportswear, beschemkledij, technisch, medisch textiel en hometextiel. In Waregem stelt het bedrijf 300 man tewerk en in het Chinese Suzhou 150 man. "Van het sterken van de draad, over het weven tot het veredelen van weefsels, alles gebeurt bij ons onder één dak." De Concordia-groep haalt een omzet van 70 miljoen euro.

In vier stappen heeft Concordia Textiles zich volledig geheroriënteerd tegenover de Chinese dreiging. Carl Baekelandt: "Allereerst hebben we onze organisatie meer naar de markt gericht. We hebben nu drie afdelingen: technisch (stoffen voor beschermkledij, textiel voor ziekenhuizen en legertoepassingen), mode en sport en interieur (gordijnstoffen, behang en zonnewering). We hebben productmanagers aangeduid en ook de verkooporganisatie is compleet herschikt. Onze verkoopsploeg bestaat nu uit ervaren mensen die zelfstandig kunnen opereren en die durven ondernemen. Het zijn wereldburgers die vlot naar China of Latijns-Amerika reizen voor enkele weken.”

In 2005 volgde de oprichting van een filiaal in China, eerst met een lokale partner, maar sinds 2008 in eigen beheer. "Dat draait zeer goed”, klinkt Carl Baekelandt optimistisch.
Maar hij is ook voorzichtig, zeker op het vlak van het kopiëren van unieke kennis. “We sturen dan ook alleen afgewerkte producten en zeker geen recepturen naar China. De bescherming van intellectuele eigendom is daar nog een echt probleem. Wel laat onze fabriek in Suzhou ons toe stoffen en afgewerkte kledingstukken aan te bieden in Zuid-Azië." Vanuit Korea en Taiwan voelde Concordia al veel langer de concurrentie. "Zij waren lang voor China op onze markt."

Drie jaar later kreeg het eigen onderzoek meer aandacht. "We waren een goede volger, nu willen we een trendsetter zijn. Hiervoor hebben we onderzoekers aangeworven uit de chemie en de medische wereld. De meeste van die onderzoeksmedewerkers hebben ook een verantwoordelijkheid in de productie. Zo houden ze contact met onze markten." In totaal zijn een 25-tal medewerkers betrokken bij het onderzoek. Volgend jaar brengt Concordia zijn Solimbra-stof op de markt: "Het is een heel nieuw polymeer bestemd voor zonneweringen. Het is lichter, sterker en beter lasbaar dan het populaire acryl. Grote jongens verdringen zich nu al aan onze deur om het te mogen gebruiken", klinkt het trots bij Carl Baekelandt.

De vierde, belangrijke zet was de overname van twee complementaire bedrijven: de producent van technische stoffen UCO-Declerc in 2008 en een productie-eenheid van Seyntex in 2009. "Daarmee breidden we ons marktaandeel en de beschikbare technologie uit. Vandaag kunnen we onze klanten wereldprijzen aanbieden en een grote flexibiliteit bij het leveren. Ik geloof in een productie in Europa. De risicoloze producten maken we in China. In Waregem focussen we op flexibele en snelle leveringen."

"We willen op dezelfde weg verder gaan", rondt Carl Baekelandt af. "We moeten nog meer innoveren en ons globaal netwerk uitbouwen. Maar gemakkelijk is het niet. Je moet continu geconcentreerd blijven. De recente schommelingen van de wisselkoersen en van de grondstoffenprijzen maken het moeilijk. En de tsunami in Japan schakelde tijdelijk twee van de vier leveranciers uit van waterafstotende producten."

De  succesformule van Concordia Textiles:

Meer specialisatie in én onderzoek naar speciale stoffen en kledij
Productie in China die toelaat in Azië tegen lage prijzen te verkopen, gecombineerd met productie in eigen land

2) Soudal, produceert lijmen, siliconen en polyutheraanschuim

"Concurreren op prijs is niet vol te houden"

Het Turnhoutse Soudal, producent van lijmen, siliconen en polyutheraanschuim, voelt vandaag nog geen Chinese concurrentie in België. “Maar wel in Rusland, Polen, het Midden-Oosten en alle markten waar we actief zijn”, vertelt ceo Dirk Coorevits. “Zij concurreren op prijs. Daar zetten wij innovatieve producten tegenover, kwaliteit, flexibele levering én een lokale productie. Want een strategie van de laagste prijs is  niet vol te houden. Wij kunnen drie dozen met siliconen-kitten snel naar Vladivostok sturen want we produceren in Rusland. Een Chinese producent kan dat niet. Hij heeft het nadeel van de afstand, kent de Russische wetgeving niet zo goed en is alleen geïnteresseerd in een volledige container.”
Daarom bezit Soudal in 35 landen fabrieken of stockageruimtes.

“Dat laat ons toe dieper door te dringen in de lokale markt en een betere distributie te organiseren. Maar dat vraagt wel kennis van de buitenlandse cultuur en vooral veel geduld en doorzettingsvermogen. Ik was al in 1985 in Peking voor Soudal. Toen reden daar alleen fietsen rond”, weet Dirk Coorevits nog.

"In China willen we niet enkel toeleverancier zijn, maar zullen we zelf via groothandelaars de lokale markt bedienen. We hebben onlangs een concurrent gekocht, Shijia, die jaarlijks 12 miljoen PU-schuimbussen produceert. Hij beschikt ook over een distributienet. We zullen er produceren met onze kennis en technologie, maar met lokale mensen en grondstoffen. In China is de doe-het-zelf markt nog nauwelijks ontwikkeld, dus boren we in eerste instantie de professionele markt aan. Vergis u niet, China is voor ons een land als een ander."

"In India is de markt nog veel minder ontwikkeld. Daar hebben we samen met een klant, McCoy Silicones Ltd., een 50/50 joint venture opgericht. Soudal draagt kapitaal en knowhow aan en McCoy de klanten en het verkoopsnetwerk. In Vlaanderen gebruiken we veel meer vooruitstrevende bouwtechnieken in vergelijking met de rest van de wereld", voegt Dirk Coorevits er aan toe.

“Met onze producten willen wij de wereld veroveren. Maar we blijven een Vlaams bedrijf met onze wortels in het Turnhoutse. We bouwen nieuwe magazijnen en een nieuw operations center. Zopas hebben we een nieuw gebouw geopend waar we dertig onderzoekers en hooggeschoolde chemici bij elkaar hebben gezet. Een echt R&D-centrum zoals elke multinational dat heeft. Het gebouw is voorzien op expansie want we zoeken nog volop verse onderzoekers.”

Dirk Coorevits ziet nog veel ruimte voor innovatie: “Er wordt steeds meer gelijmd, bijvoorbeeld bij de productie van Airbussen of van auto’s. Ook het domein van de woningisolatie verandert snel. Daarnaast stellen leveranciers ons nieuwe grondstoffen voor, komen er nieuwe wetten op ons af, vinden onze mensen meer milieuvriendelijke toepassingen, enzovoort.” In zijn ogen is automatisering van de productie niet alleen zaligmakend. “In Europa is het een noodzaak om de kosten te drukken. Daarom werken op onze productiesites steeds meer ingenieurs in plaats van arbeiders. Voorlopig is die automatisering in China nog niet noodzakelijk. Maar ook hier verwacht ik dat we tot een nieuw evenwicht komen.”

De succesformule van Soudal:

Flexibele en snelle levering door zich lokaal te wortelen met plaatselijke fabrieken in Duitsland, Polen, China, de VS en Chili
Sneller dan de concurrentie innovatieve vermarkten, onder meer door eigen research

 

3) Televic, maakt communicatiesystemen voor nichemarkten

“Steeds sneller ontwikkelen is broodnodig”

“Rond 2000 voelden we de druk vanuit China voor het eerst”, vertelt Lieven Danneels,  ceo van Televic, een West-Vlaamse producent van geïntegreerde communicatiesystemen, zoals oproepsystemen voor de verpleging of vertaalsystemen voor conferenties. “De Chinezen kwamen met heel scherpe prijzen af. In 2003 bracht een grote klant al zijn leveranciers samen en vertelde ons dat leveranciers die geen ‘low cost country sourcing’ kon aanbieden, geen toekomst meer had bij hem. Dat was heel ontnuchterend. Gelukkig hadden wij al geanticipeerd op de goedkope concurrentie vanuit Zuid-Oost-Azië.”

Televic was toen al in gesprek met een Chinese partner. “Die gesprekken hebben we versneld. Vandaag hebben we een 50/50 joint venture met KTK Group die 120 mensen in dienst heeft, waarvan veertig ontwikkelaars. Die beheersen de volledige keten van ontwerp tot productie van railcommunicatiesystemen. In China eist de overheid dat 60 procent van wat je levert, lokaal geproduceerd wordt. Dat is een bijkomende reden om daar aanwezig te zijn." De joint venture is succesvol want de communicatie in de metro van Shanghai draait op technologie van Televic. En het bedrijf werkt in China samen met Bombardier aan de superhogesnelheidstrein Zefiro.

“Maar onze fabriek in Bulgarije die we in 2000 opzetten, was nog belangrijker. Die maakte onze ommezwaai mogelijk. Zonder die goedkopere Bulgaarse aanvoer van grote series van onze conferentiesystemen bestonden we vandaag waarschijnlijk niet meer Televic. Maar we groeiden: vandaag stellen we in Izegem 220 mensen te werk terwijl we tien jaar geleden amper met negentig waren. Hier produceren we nog enkel prototypes en kleine series.” In totaal telt Televic nu 480 medewerkers.

“Vergeleken met 1999 heeft Televic een hele grote sprong gemaakt. Toen was ons ontwikkelingslabo amper vijftienman sterk, vandaag zijn er vijftig aan de slag. Daarnaast hebben we meer ingenieurs die projecten opvolgen, een tiental testers, een uitgebreide salesploeg.”

“Onze producten werden veel ingewikkelder en de ontwikkelingen gaan steeds sneller”, zegt Lieven Danneels. "80 procent van onze producten zijn minder dan drie jaar oud. Vroeger gingen systemen tot twintig jaar mee, nu is dat nog maximaal zeven jaar. Ons personeel moet dus zeer flexibel zijn en zich continu willen bijscholen. Omdat we internationaal opereren worden interculturele managementvaardigheden steeds belangrijker. Die leert men hier on the job. Terwijl we vroeger niet verder keken dan de Belgische markt, wordt bij elk nieuw project ook onderzocht waar de beste leverancier te vinden is. Dat kan in Azië zijn, maar evengoed in ons land.”

"China zit ons kort op de hielen", waarschuwt Lieven Danneels. "Zij kunnen in de eerste plaats zeer kostenefficiënt werken en ze durven veel meer dan wij de zaken in vraag te stellen en het ontwerp van een product of van een productieproces volledig omgooien. De snelheid waarmee ze werken en nieuwe producten op de markt brengen is fenomenaal." Toch gelooft hij er nog in: “Televic zit in een nichemarkt die nog veel toekomst heeft. Het feit dat we ook in China verkopen, bewijst dat we goed bezig zijn. Maar er zit niets anders op dan geregeld onze strategie aan te passen. België moet wel opletten: we hebben ons al uit de massaproductie geprijsd door onze hoge Belgische loonkosten.”

De succesformule van Televic:

Snelle productvernieuwing: 80% van de producten is minder dan drie jaar oud.
Voor verkoop en productie steunen op lokale partners via joint ventures, onder meer in China.

 

Tekst: Erik Verreet & Bea Hendrickx - Foto's: Sofie Van Hoof