Column An Olaerts: “Voor u het weet zit u op kantoor met uw eigen bijzetkacheltje. Op uw eigen designerstoel”

BYOD. Onthou die afkorting en wees voorbereid. Want een nieuwe trend waart rond: BYOD! Staat voor Bring your own device.

Het fenomeen is fris en hip, althans voor de tegenpartij die in tijden van grote krimp en kleine winst op zoek gaat naar buitengewone oplossingen. Alles om zelf de dans te ontspringen. En hoe lossen de meeste mensen de meeste problemen op? Door naar een ander te wijzen.

Het principe is lui van hoog tot laag, van dom tot slim en van manager tot dopper. Alvorens er in eigen vel wordt gesneden is er allereerst nog andermans vel. De arme luis zegt: het is allemaal de schuld van de baas. De baas bromt: Polen hebben zoveel complimenten niet. Of hij zweert bij BYOD, wat in het Nederlands wil zeggen: Zorg zelf voor uw gerief, waarmee wordt bedoeld dat iedereen zijn eigen spullen moet meebrengen naar het werk.

In Engeland zijn ze al zover. Daar zitten ze al volop aan de slimme argumenten. Dat het goedkoper is. Dat het anders maar verspilling is. En dat iedereen thuis toch alles heeft: een laptop, een smartphone en een tablet. Het is een tof debat, zeggen ze in Engeland. Gelukkig weet iedereen dat de Engelsen allerlei rare definities hebben van wat tof is. Margaret Thatcher vonden ze bijvoorbeeld ook tof. En Tony Blair, die op zijn beurt de kleine Bush nogal tof vond. Kortom, een tof debat in Engeland, hoeft daarom niet écht tof te zijn. BYOD is het in ieder geval niet. Hier houdt voorlopig iedereen zijn mond, maar zeg niet dat we u niet hebben gewaarschuwd. BYOD is een lelijke besparingstruc.

Heeft u bijvoorbeeld nog altijd geen Windows 7 op uw computer? Pas op. Is uw bureaustoel enigszins démodé? Vertrouw het niet. Galmt het in de hoorn van uw vaste lijn? Het is een teken. Is de verwarming kapot? Voor u het weet zit u op kantoor met uw eigen bijzetkacheltje. Op uw eigen designerstoel. Met uw laptop en uw gesynchroniseerde iPhone. Ah ja, want BYOD is hip en trendy. En anders had u maar niet zo onbescheiden moeten doen over uw aankopen. Snoeven met snufjes brengt de baas bij nieuwe trends.

Vraag is alleen waar het ophoudt. Wie weet moet straks iedereen zijn eigen stopcontact meenemen naar het werk. En daarna is het natuurlijk goedkoper om helemaal thuis te blijven om aldaar de tapis-plain te verslijten en het toilet door te spoelen.

Enfin, gelukkig loopt het niet zo'n vaart. Het is nog altijd België 2011. Geen paniek. Kerstmis en Nieuwjaar moeten nog komen. Desalniettemin zijn er op kantoor toch al mensen op de hoogte van de nieuwe trend. De bewijzen staat naast de koffieautomaat onder de geleasede Nordman: een kerststal die zelfs geen parochiale tombola meer waard is, zo eentje met korstmos op het dak en een aftandse heilige familie onder de leden. Jozef van stro, Maria van stro, Jezus in een papieren zakdoekje en een engel van zoutdeeg. Niemand weet waar de stal vandaan komt, maar het is duidelijk een geval van BYOD. Sommigen oefenen de nieuwste trends graag een beetje op voorhand. Ze hebben gelijk.