Column An Olaerts: “Het onmogelijke doen is tenslotte typisch voor de Kerstman, de zelfstandige en de subcontractor. Ze staken niet. Ze klagen niet. Ze spreken nauwelijks.”

Tuig uw kerstboom af. Doe de lampjes uit. Voorzichtig met de ballen. Heilige familie in keukenrol. Naalden in de stofzuiger. Slingers terug op hun klosje. Wie nu nog met kerstversiering zit, is laks in plaats van gezellig. Een georganiseerd huishouden weet dat het na Driekoningen moet afgelopen zijn. De kerstman is terug naar Lapland. Ting, ting, ting, met acht rendieren in de maneschijn. Al schijnen er ook varianten te bestaan zonder baard en zonder slee. Ik heb dit jaar een paar nieuwe kerstmannen aan de deur gehad. Cadeautjes besteld op internet. Ontsnapt aan het gewemel in de stad. U kent dat, slim geweest en voor het comfort gekozen.
 
Zondagavond geklikt. Dinsdag bij u thuis. Zonder verzendingskosten. De geloften zitten zo strak als een steunkous rond een dikke kuit. Online winkels houden woord. Een mens hoeft zijn muis maar één keer te aaien of daar begint het logistieke monster al te grollen. Eén, twee, drie cijfers van een kredietkaart volstaan. Een man met een stofjas schiet door het magazijn. Hij orderpickt eender wat, Silk-épils, luisterboeken, detectiveseries uit Denemarken. Daarna vallen de eerste berichten binnen. Uw bestelling wordt verzonden. U kunt de pakketten volgen. Zending aangemeld. Zending opgehaald. Zending in sorteercentrum. Zending gesorteerd, verzonden naar en ontvangen in het land van bestemming. Zending in afleverroute. Tot er ineens iemand aan de deur staat: de kerstman.

Het is donker en zijn bestelwagen staat te draaien op de stoep. Hij heeft een klembord vast en hij is zenuwachtig. Het kan niet snel genoeg gaan. Oh, en als de verkeerde de deur open doet. Oh, en als die zegt: Ja, maar ik heb helemaal niets besteld bij Apple. Dan is de verrassing om zeep. Sorry. De  koerier moet door, door, door. De laadbak zit bomvol verrassingen. Hier tekenen. Dank u. Geen tijd voor Tot ziens. Hij draait zich om met zijn dikke anorak, stapt in en keert zijn kar. De versnellingsbak kraakt. De uitlaatpijp hoest. Vroaar en hij is weg. Niet naar het hoge noorden, waar alles wit en stil is. Richting ring, recht de file in. De nieuwe kerstman is zwart en zit in een vale camionette. Zonder verzendingskosten. Hoeveel zou hij verdienen? Voor hoeveel pakjes?

Wij werken met een uitgebreid netwerk van zelfstandige chauffeurs en subcontractors die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven. Bij iedere levering zorgen zij voor een professionele service. Zegt de firma. Hoe het mogelijk is, zo snel en zo goedkoop, kan niemand wat schelen. Het onmogelijke doen is tenslotte typisch voor de Kerstman, de zelfstandige en de subcontractor. Ze staken niet. Ze klagen niet. Ze spreken nauwelijks. Trouwens, als het ze niet zint, verzinnen ze maar wat anders. Ting, ting, ting, de kassa rinkelt op een ander en de kerstman rijdt zolang er verrassingen zijn. Maar het grootste pluspunt van de nieuwe Kerstman is dat hij blijft. Hij racet door de maneschijn en geeft het beste van zichzelf. Ook al is Driekoningen al lang voorbij. Tuig uw kerstboom af en doe de lampjes uit.