Brussel toch niet geliefd bij expats

Expats staan niet te springen om in Brussel te gaan werken. Op de ranglijst van steden waar expats het liefst zouden werken, staat Brussel pas op de 28ste plaats, na onder meer Abu Dhabi, Dublin, Zürich, Stockholm en San Francisco.

De voor Brussel teleurstellende resultaten komen uit het Global Talent Mobility Research, een internationaal onderzoek dat het onderzoeksbureau The Intelligence Group uitvoerde in 40 landen. Londen is met 22% de populairste stad onder exptas, gevolgd door New York (16%) en Sydney (12%).

Dit is de top 10 van populairste steden:

  1. Londen
  2. New York
  3. Sydney
  4. Parijs
  5. Dubai
  6. Singapore
  7. Los Angeles
  8. Melbourne
  9. Mexico City
  10. Miami

De onderzoekers stellen verder vast dat 66% van de respondenten in eerste plaats kijkt naar het land van bestemming, slechts 34% gaat uit van de stad van bestemming. De populairste landen zijn Verenigde Staten (52%), Groot-Brittannië (47%) en Canada (43%).

Brussel heeft imagoprobleem

“Het resultaat van Brussel verbaast me niet erg”, vertelt Emanuele Gatti, socioloog bij het International University Institute for European Studies, die onlangs een studie over expats in Brussel voorstelde. “Het onderzoek zegt vooral iets over het imago van de steden op de ranglijst. En dan is het logisch dat metropolen als Londen, New York en Sydney het best scoren. Maar het betekent aan de andere kant ook dat Brussel met een imagoprobleem zit. En daar is de stad zich zelf ook van bewust, merkte ik tijdens mijn studie: in de verschillende publicaties waarin expats verwelkomd worden, was de onderliggende toon ‘België mag dan misschien niet de plaats zijn waar u wilt wonen, maar omdat u een belangrijke professional bent, zullen we elk ongemak compenseren door voor u te zorgen en u al het comfort te bieden dat u nodig hebt om u thuis te voelen in onze prestigieuze stad’.”

Slecht weer speelt in ons nadeel

De reden voor het povere imago van Brussel is volgens Gatti drievoudig: 1) in het buitenland leeft vooral het beeld van Brussel als administratieve en insitutionele stad, 2) België heeft niet het imago van Frankrijk of Groot-Brittannië en 3) tenslotte speelt ook het slechte weer in het nadeel van Brussel. De socioloog voegt er ook aan toe dat het beeld van Brussel niet altijd klopt met de werkelijkheid en dat veel expats die hier voor langere tijd blijven een positiever beeld overhouden aan de stad. “Er is veel te doen op cultureel vlak, je kan er lekker eten en het is heel goed gelegen: dat zijn de dingen die expats leuk vinden aan Brussel. Al moet je je afvragen of dat laatste wel zo’n troef is voor Brussel: het wil vooral zeggen dat ze ergens anders willen zijn. Maar bij de meeste expats die hier verbleven hebben, leeft een positief beeld.”

Tijd voor citymarketing

Voor Brussel lijkt er hoe dan ook werk aan de winkel: de onderzoekers van The Intelligence Group stellen dat de citymarketing en countrymarketing steeds belangrijker zullen worden om professioneel talent te kunnen aantrekken. Tekst: Dominique Soenens

Reageer

Het slechte weer? Te veel administratie? Slecht imago? Waarom is Brussel volgens jou geen aantrekkelijke bestemming voor expats?