Besteed zorg aan uw stijl

Waarom uw eerste indruk belangrijk is

Feit: Een eerste indruk is belangrijk. En het duur meestal niet lang voor iemand zich een mening over u gevormd heeft. Ook al heeft u uw sterkste argumenten nog niet naar voren kunnen brengen, mensen besluiten vaak zonder het zelf echt te beseffen al na enkele ogenblikken of ze u mogen. Daarmee beslissen ze meteen ook of u de job krijgt, of het contract getekend wordt of dat ze met u eens romantisch willen tafelen.

Die eerste indruk is afhankelijk van een hele reeks factoren. Om te beginnen is er de manier waarop u zich kleedt, de manier waarop u spreekt, wat u zegt tijdens de eerste seconden, de manier waarop u beweegt en non-verbale signalen uitstraalt enzovoort.

U kunt er dus maar beter voor zorgen dat u meteen een onuitwisbare indruk maakt op anderen, zodat het verdere verloop van uw relatie er alleen maar makkelijker op wordt. Want de opinie die men zich bij een eerste ontmoeting vormt, verandert op later tijdstip nog maar zelden.

Het maken van een goede eerste indruk opent de deur naar de bereidheid van anderen om verder te ontdekken. Het is pas nadat u de eerste mentale juryronde bij de mensen die u ontmoet overleeft dat u de kans krijgt uw meerwaarde en talenten toe te lichten en uit te spelen.

Kleding en aanverwante stijlelementen

 • Duidelijkheid

  Het dragen van een pak maakt uw intenties duidelijk. U komt heus geen dakgoot ontstoppen met een driedelig kostuum aan. Het feit dat u een pak draagt, geeft aan dat u met serieuze zakelijke belangen aan de slag bent en als zodanig ervaren kan worden. U komt per definitie over als een professional.
 • Respect

  Hoe u het ook draait of keert, een pak dwingt onbewust een zekere vorm van respect af en creëert onmiddellijk een vertrouwen in uw persoon. Het respect werkt ook in de omgekeerde richting. Door u fatsoenlijk te kleden, zegt u zonder woorden de anderen belangrijk genoeg te vinden om er speciaal voor hen piekfijn uit te zien. Vroeger al droegen heren hun zondagse pak voor de mis of bij speciale gelegenheden als teken van eerbied.
 • Status

  Een mooi pak ziet er niet alleen goed uit, het vergroot ook uw status en machtspositie. Waarom dacht u dat vrouwen mantelpakjes zijn gaan dragen toen ze enkele decennia terug de door mannen gedomineerde zakenwereld bestormden?
 • Gemak

  Als u een pak draagt hoeft u zelden langer dan een halve minuut voor uw kleerkast te staan om te twijfelen wat u gaat aandoen. Begrijp me niet verkeerd, u moet heus wel denken aan wat u gaat aantrekken in relatie tot uw dagprogramma, maar door consequent zakelijk gekleed te gaan hoeft u niet uitgebreid stil te staan bij uw outfit zoals dat bij casual kleding soms wel het geval kan zijn.
 • Zelfvertrouwen

  Door het dragen van een pak waarin u zich goed voelt, scherpt u uw eigen zelfvertrouwen aan. Het verbetert uw humeur, het zorgt ervoor dat u zelfs op een baaldag in de professionele modus geraakt, u gaat vanzelf meer rechtop lopen en slaagt er zelfs in vlotter te telefoneren met een zakelijke outfit aan.
 • Praktisch

  In tegenstelling tot vrouwen met hun handtas, weten mannen zich vaak geen raad met alle spullen die ze gedurende de dag met zich meezeulen, hetgeen vaak resulteert in overvolle broekzakken of het verliezen van sleutels, mobiele telefoons en portefeuilles. Dankzij de vele zakjes en vakjes in een kostuumjasje heeft u uw benodigdheden altijd en overal bij de hand en weet u ze altijd onmiddellijk te vinden.
 • Stijlvol

  Een man in pak staat ‘cool’ en stijlvol, een vrouw in mantelpak staat sterk en sexy. Stop met denken dat pakken voor bestofte professoren en saaie secretaresses zijn.

Kortom: beschouw uw pak of zakelijke outfit als een cape van een superheld. Vaak brengt een zakelijke look in mensen de verborgen talenten en aspecten naar boven die ze nodig hebben om kracht en zelfvertrouwen uit te stralen. Bovendien maakt u steeds een professionele indruk en zorgt u (laten we eerlijk zijn) voor een grotere impact bij het andere geslacht.

Waarom aandacht besteden aan uw kledij? Dit antwoord is 3-ledig. De eerste -en veruit de belangrijkste- reden bent u zelf. Tenminste, als het echt niets voor u is. Sommige mensen voelen zich nu eenmaal ongelukkig in een driedelig kostuum of deux-pièces. Ze voelen zich ‘verkleed’, of erger, ‘gevangen’ in hun eigen outfit. Hoewel de meeste mensen snel wennen aan het dragen van hun zakelijke outfit, blijven anderen er na maanden nog mee worstelen. Wie zich niet sterk en vol zelfvertrouwen voelt in pak en das, laat deze beter in de kast hangen voor het trouwfeest van een nichtje, of probeert het eens zonder das.

De tweede reden is de bedrijfscultuur, hetzij die van uw bedrijf dan wel die van een klant. Als u duidelijk merkt dat u uit de toon valt bij uw doelpubliek, is het volstrekt aanvaardbaar dat u zich meer casual kleedt. Desalniettemin adviseer ik bij uw eerste bezoek altijd formeel gekleed op het appel te verschijnen, al is het maar uit elementaire beleefdheid. Vroeger was het de gewoonte dat mensen hun mooiste en duurste kleding aantrokken voor de zondagsmis uit respect voor God, en zelf koopt u ook geen nieuwe luxeauto bij een verkoper met een versleten jeans en sandalen aan omdat die eruitziet alsof hij het niet belangrijk vindt dat u een goede indruk van hem heeft.

De derde reden is uw beroep en het imago dat dat beroep met zich meebrengt. Bent u loodgieter, verpleegster of behanger, dan lijkt het evident dat u uw outfit naargelang uw bezigheid kiest. Maar ook de CEO kan zonder kostuum zijn bedrijf leiden, als dat tenminste bij zijn personal branding past. Steve Jobs van Apple en Richard Branson van Virgin weten allebei waarschijnlijk niet hoe ze een das moeten knopen, maar zij hebben daar dan ook een duidelijk persoonlijk kenmerk van gemaakt. Armer zijn ze er alvast niet van geworden.

Ten slotte nog enkele tips om er altijd op uw best uit te zien in uw pak:

 • Laat uw pak op maat maken. Niet alleen staat het altijd beter dan een confectiepak, u kunt bovendien ook zelf de snit, stof, voering e.d. uitkiezen. De tijd dat een maatpak u een maandloon kostte is gelukkig ook voorbij. Verschillende kleermakers en winkelketens kunnen u al helpen voor een paar honderd euro.
 • Koop altijd een volledig pak met jasje én broek. Koop eventueel een extra broek in dezelfde stof. Door het zitten, bewegen en autorijden slijt het onderste deel van uw outfit nu eenmaal sneller, en het zou jammer zijn als u na al die tijd uw vest niet meer kunt dragen omdat het andere gedeelte van uw pak tot op de draad versleten is.
 • Houd uw zakken zo leeg mogelijk. U hebt uw pak gekocht op basis van uw lichaamsbouw, dus die telefoon, sleutels, portefeuilles et cetera zorgen ervoor dat uw figuur onderbroken wordt door allerhande rare bulten. Na een tijdje gaat de voering van uw zakken ook scheuren van al het gewicht, een probleem dat ikzelf al meerdere keren heb mogen ondervinden.
 • Een pak mag nooit blinken, wat de reden hiervan ook mag zijn. Het staat altijd en overal ontzettend fout, of het moest op een discofeestje zijn. Ergens anders betekent het dat u voor een goedkope kunststof gekozen heeft, dat uw kleding versleten is of dat u zich gewoon rommel heeft laten aansmeren.
 • Als u rechtop staat dan sluit u per definitie uw vest altijd aan de hand van één knoop. Als u gaat zitten, dan opent u deze zodat uw pak niet gaat trekken.

Om van start te gaan met een solide zakelijke garderobe haalt u bij voorkeur in ieder geval het volgende lijstje aan basisitems in huis:

 • twee à drie degelijke pakken in neutrale kleuren
 • vijf hemden, waaronder ten minste twee effen wit, met lange mouwen en zonder kraagknoopjes (de zogenaamde button-down hemden)
 • een aantal dassen (en eventueel bijpassende manchetknopen)
 • een leren riem in dezelfde kleur als uw schoenen

En voor de dames?

Dames, het ‘pak’ uit de titel van dit hoofdstuk hoeft u niet letterlijk te nemen. Als vrouw heeft u immers het geluk dat zakelijke kleding iets ruimer geïnterpreteerd wordt dan bij uw mannelijke collega’s die als vanzelfsprekend gemakkelijker bij een pak en een das belanden. De businessgarderobe van de vrouw biedt met de talloze opties aan snits, pasvormen, combinaties, prints, kleuren en accenten heel wat meer mogelijkheden. Bovendien kan de juiste jurk er even krachtig en stijlvol uitzien als een klassieke broek of mantelpakje.

Jammer genoeg maakt de vrijheid die vrouwen genieten bij het samenstellen van hun zakelijke garderobe het er niet noodzakelijk makkelijker op. Wanneer u zich professioneel wilt kleden, zijn de sleutelwoorden voor uw garderobe ‘zakelijk’ en ‘verfijnd’.

Het komt erop neer de juiste combinaties te maken en uw look af te werken met de juiste accessoires.

Maar wat valt er nu zoal onder zakelijke kleding en wat niet?

Als u deze zes gouden regels in het achterhoofd houdt bij het winkelen zet u alvast een eerste belangrijke stap naar een zakelijke look:

 1. Kwaliteit boven kwantiteit

  Kies voor een stof die er duur uitziet. De kwaliteit van de stof bepaalt immers de mate waarin kleding als professioneel ervaren wordt. Als een stof er versleten, glanzend of onafgewerkt uitziet, loopt u het risico er goedkoop uit te zien. Te veel polyester, lycra en andere kunstmatige vezels zien er altijd minder stijlvol uit dan natuurlijke vezels zoals wol, katoen en zijde.
 2. Vermijd té drukke prints

  Een overdaad aan grote, drukke en kleurrijke prints geven geen zakelijke indruk. U mag best een topje of blouse dragen met een dessin, maar de print mag natuurlijk nooit de aandacht afleiden van uw persoonlijkheid en boodschap.
 3. Kies de juiste pasvorm

  Ondanks alle adviezen kopen nog steeds heel wat vrouwen verkeerde maten, hetzij te strak, hetzij te wijd. Vaak ligt het probleem bij het feit dat vrouwen het soms moeilijk hebben met het aanvaarden van hun eigen prachtige vormen. Nochtans ziet kleding die niet past er meestal uit alsof ze uit de verkleedkoffer komt en bovendien oogt het altijd slordig.
 4. Zorg voor de juiste lengte van rok, jurk en broek

  Neem uw hand en leg ze op uw knie(schijf ). De perfecte lengte van uw rok ligt in de zone die u met uw hand bedekt. Eronder is te lang, erboven is te kort. De lengte van de broek is sterk afhankelijk van de lengte van uw benen. Een kleinere vrouw kan het beste een broek dragen die bijna op de grond valt onder aan de pijpen, voor de iets grotere dame mag dit wat korter (met een maximum van 1 cm van de grond).
 5. Ken de regel van drie

  Houd rekening met de belangrijke regel van drie. Het dragen van drie bij elkaar passende kledingstukken zorgt voor een professionele harmonie. Mannen dragen ook nooit alleen een broek met hemd, maar dragen daar nog een vest bij. Bij dames geldt deze regel ook: combineer een rok/broek met een blouse/top en een jasje/tailleur.
 6. Maak gebruik van accessoires

  Draag altijd gepoetste no-nonsenseschoenen en vermijd modegrillen met overdreven hoge hakken of te felle kleuren. Draag een subtiel dameshorloge, al dan niet in combinatie met oorringen en een halsketting.

  Zorg voor een stijlvolle en sobere handtas of attachécase en vermijd het gebruik van een rugzak. Complementeer ten slotte uw broek of rok met een riem die bij uw schoenen past.


Maar stijl is meer dan kleding alleen.

Ontdek nog meer stijlvolle tips om uw imago te verbeteren in het boek ‘Mensen als Merken’ van Stef Verbeeck. Via deze link kan je het boek bestellen.