'Beste werkgever', dat moet je verdienen

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Erik Verreet legt uit waarom hij vindt dat overheidsinstellingen te weinig stimuli krijgen om zichzelf als werkgever te verbeteren.


Bedrijven en instellingen die een heel dynamisch beeld uitstralen, zijn binnenshuis soms een en al treurnis. Hun werknemers morren over de werksfeer of over de povere it-ondersteuning. Zo heb ik een grote baas op een belangrijk seminarie horen pochen over zijn nieuwste informaticatoepassing, terwijl zijn medewerkers elke dag heksentoeren uithalen om gewoon hun computer op te starten. Hoe kan je als sollicitant of als klant de waarheid kennen achter de mooie muren van een instelling of een bedrijf?

Een onderzoek zoals ‘De Beste Werkgever’ dat Vacature jaarlijks publiceert, onthult een deel van die waarheid. Want de resultaten van dit klassement steunen op de ondervraging van de werknemers die een oordeel uitspreken over hun eigen bedrijf. Zo’n rangschikking zou ook de Belgische overheidsinstellingen van pas komen. Vandaag liggen de ministeries en de overheidsinstellingen nog goed in de arbeidsmarkt, omdat de sollicitant voor werkzekerheid kiest. Maar dat blijft niet duren. Instellingen met het label van 'Beste Werkgever', daarentegen, blijven aantrekkelijk.

Jaarlijks publiceert The Washington Post een lijst met de ‘Best Places to Work’ bij de Amerikaanse overheid. 290 verschillende instellingen en 263.000 ambtenaren namen dit jaar deel. De teneur is best positief: 65 procent van de werknemers en dan vooral de jongeren zijn tevreden.
De ‘Nuclear Regulatory Commission’ komt er als eerste uit.
Vele overheidsbedrijven missen goede leiders. De beste Amerikaanse overheidsorganisaties maken op dat vlak het verschil. Neem de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) die de voorbije twaalf maanden de klanten bijstond van 250 failliete banken. Het personeel van de FDIC is overwerkt, zegt het onderzoek, maar het is fier en wordt goed geleid.

De directies gebruiken dit onderzoek als een instrument om de zwakke punten van hun organisaties bij te sturen. Terwijl een privébedrijf via zijn klanten, zijn winst/verliesrekening of zijn beurskoers weet of het goed bezig is, krijgen overheidsinstellingen te weinig stimuli om te verbeteren.
Onze scholen, universiteiten en overheidsinstellingen houden niet van rangschikkingen. Ze worden liever met rust gelaten. Ze geloven ten onrechte dat zij in een niet-concurrentiële sector werken. Een beetje meer openheid kan geen kwaad, zodat een sollicitant of een toekomstig student weet waar de aangename werkplaatsen of de beste opleidingscentra zijn.