Bereid je voor op je sollicitatiegesprek

Algemene voorbereiding: voor je begint te solliciteren

De voorbereiding gebeurt eigenlijk helemaal aan het begin, voordat je begint te solliciteren.

Welke richting wil je uit met je carrière? Welk soort functie wil je uitoefenen? Wat is voor jou belangrijk in een job? In welke sector wil je werken? Een aantal testen op deze website helpen je daarbij, zoals onder andere de Competence Indicator die je sterke en zwakte punten in kaart brengt.

Concrete voorbereiding op gesprek

Voor je naar het sollicitatiegesprek stapt, verdiep je je best in de wereld van het bedrijf waar je straks hoopt te werken. Stap je onvoorbereid naar het gesprek dan kan je de rekruteerder het signaal geven dat je geen moeite gedaan hebt of niet echt geïnteresseerd bent, en dat wil je natuurlijk vermijden.

Belangrijke vragen waar je vooraf even bij stil staat: Waarom kies je voor dit bedrijf en deze functie? Wat weet je over het bedrijf? Wat trekt je aan in de sector waarin het bedrijf actief is? En wat in de functie waarvoor jij solliciteert?

Je voorbereiden kan via verschillende kanalen. In de rubriek Bedrijfsprofielen en het redactie-archief op deze website kan je terecht voor de achtergrond bij de rekruterende bedrijven.

Verder kan je bedrijfsbrochures en jaarrapporten opvragen, je oor te luisteren leggen bij mensen die je kent of surfen op het Internet. Volg ook de actualiteit op de voet, want ook daarin verschijnt mogelijk info over het bedrijf waar je gaat solliciteren.