Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"In België moet je langer en harder vechten om iets de bereiken dan in de VS"

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Erik Verreet ziet tekenen van economisch herstel en roept de ministers op niet langer te lanterfanten.

In de Verenigde Staten is de jobmotor opnieuw aangeslagen. In maart lieten de Amerikaanse ondernemingen de sterkste banengroei van de voorbije drie jaar noteren. Deze glimp van hoop vormt nog geen reden voor hoerageroep. Ook de VS zit nog diep in de modder: de reële werkloosheidsteller staat er nog altijd officieel op 9,7%.

In Europa is de situatie iets minder rampzalig. Dankzij het massaal inzetten van de technische werkloosheid stegen de Duitse en de Belgische werkloosheidspercentages niet zo dramatisch. Tegelijk remmen die maatregelen ook een snel herstel af: alle technisch werklozen moeten eerst opnieuw voltijds aan de slag alvorens een bedrijf opnieuw aanwerft. Intussen trekt de uitzendarbeid wel weer aan en kleuren de tewerkstellingsvooruitzichten van de bedrijven lichtroze. “Mogelijk zijn dit voorbodes van een echt keerpunt”, hoopt Ivan Van de Cloot (Itinera Institute). “Het Belgische Planbureau verwachtte dit jaar een verlies van 46.000 jobs. Misschien blijft de schade beperkt tot 23.000 banen, zoals vorig jaar. Hout vasthouden maar.”

Na een destructieve recessie moet de economie weer omgebouwd worden. En hier vertrekt België met een stevige handicap. Niet alleen de VS, ook buurlanden als Nederland en Duitsland namen aantrekkelijke maatregelen. De Belgische regeringen, specialisten in  ‘sur place’, werden in snelheid genomen. Neem nu Dries Buytaert, de Vlaming die Drupal - een basissoftware om websites te ontwikkelen - op de kaart zette. Hij verkoos zijn bedrijf in het Amerikaanse Boston op te richten: “Want in België moet je harder en langer vechten om hetzelfde te bereiken. Ook kon ik hier nooit het managementtalent gebundeld krijgen waar ik nu over beschik.” Of hoe Vlaamse knowhow voor Amerikaanse banen zorgt.

Als onze regeringen vandaag jobs willen redden, moeten ze niet het achterhoedegevecht rond Opel aangaan, maar ons land fundamenteel verbeteren. De ministers Leterme, Milquet, Peeters, … kennen de formule: geef een goed opgeleide bevolking de ruimte om haar ideeën uit te testen. Ondersteun die ideeën met voldoende privaat en publiek risicokapitaal. En roep missers tijdig een halte toe. Daarvoor hebben we een vlottere arbeidsmarkt nodig, net zoals een krachtige overheid, slimme belastingen en betrouwbare pensioenen. Het kapitalistische systeem straft conservatisme en lanterfanten meedogenloos af. Yves, Joelle en Kris, dit is hét moment om de mouwen op te rollen.

Akkoord met Erik Verreet? Hoe denk jij erover? Laat je mening achter en lees zeker ook de standpunten van de andere redacteurs.