Ann De Bisschop (44), commercieel directeur bij Qgroup

> is het zondagavondgevoel altijd te snel af. Haar werkweek komt al op zondagavond rustig op dreef.

Ann De Bisschop is commercieel directeur bij Qgroup, het bedrijf achter Joe FM en Q-Music. Ze was er een van de pioniers, ondertussen tien jaar geleden, en doet haar job nog altijd met hart en ziel. Zondagavondblues krijgen bij Ann De Bisschop geen schijn van kans. Haar remedie is even simpel als effectief: ze begint al te werken op zondagavond.

“Je moet dat ‘werken’ echter niet te zwaar zien: ik schrijf op zondagavond geen ingewikkelde offertes. Wat ik wél doe: mijn planning opmaken voor de week die komt. Ik noteer wie ik moet zien, wat ik wanneer af moet hebben en blokkeer een aantal rode blokken in mijn agenda. Dat zijn momenten waarop ik geconcentreerd doorwerk aan dossiers. Mijn medewerkers, die toegang hebben tot mijn agenda, weten en respecteren dat. Verder beantwoord ik op zondagavond de minder dringende mails die in de voorbije week zijn blijven liggen, en stuur ik de nodige e-mails naar collega’s.”

Door dat werk op zondagavond al aan te pakken, begin ik met een schone lei en met minder stress aan mijn nieuwe werkweek. Het geeft me innerlijke rust. Mijn man doet trouwens hetzelfde. En onze twee tienerkinderen, die zitten op dat moment toch op Facebook en missen ons gezelschap dus niet echt . Zo zitten wij hier alle vier achter een laptop, op zondagavond. In zeker zin is dat best gezellig. (lacht)

Al bij al werk ik op zondagavond zelden langer dan anderhalf à twee uur. Behalve in de winter, als het koud en donker is, dan durf ik al eens wat langer achter mijn pc te zitten. Daarna ga ik nooit meteen naar bed. Ik lees nog een boek of we kijken allen samen nog naar televisie.”

Wat als er een uitnodiging in de bus valt voor een activiteit op zondagavond? “Laat dat héél duidelijk zijn: nooit ofte nimmer zal ik een leuk etentje of een BBQ bij vrienden afslaan omdat het op zondag is. Het is niet zo dat ik de zondag d’office beschouw als een extra werkdag. En nee, ik kom dan ook niet vroeger naar huis. Ik maak mijn planning dan voor één keer wel op maandagochtend. Trouwens, de rest van het weekend, van vrijdagavond tot zondagavond, is heilig voor mij. Dan probeer ik voorrang te geven aan mijn gezin en zo weinig mogelijk te werken. Een workaholic ben ik niet.”

Lees meer over de zondagavondblues