Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Amper 40% van regularisaties op basis van werk goedgekeurd

In 2009 besliste de federale regering om twee categorieën van vreemdelingen zonder papieren toch een verblijfsvergunning te geven.
De ‘sans papiers’ moesten ofwel vijf jaar hier verblijven en ‘duurzaam lokaal verankerd zijn’ ofwel 2,5 jaar verblijven én hier werken. In dit laatste geval moest de werkgever een aanvraag indienen tot arbeidsvergunning. In totaal ontving het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie (WSE) tot 30 juni 2011 1.632 aanvragen. Die leidden tot 746 arbeidkaarten. Of, amper 40% werd goedgekeurd.

Want de migratiedienst en de sociale inspectie controleerden de ‘betrouwbaarheid’ van de werkgever. In het algemeen stelden de sociale inspecteurs meer inbreuken vast bij de bedrijven die om regularisatie vroegen dan bij hun gewone controles. De gronden voor weigering zijn heel divers. De te reguleren persoon zou een bestaande werknemer uit zijn job verdringen, het bedrijf had zware RSZ-schulden of onvoldoende omzet om de extra personeelskosten te kunnen dragen. De sociale inspecteur stelde geregeld inbreuken vast tegen het invullen van uurroosters, aansluitingen bij verzekeringskassen, enzovoort.
Volgens de nieuwsbrief van het Departement WSE blijken vooral horeca en bouw fraudegevoelig: “Deze sectoren benutten de aanpak van de regularisatie om onregelmatigheden te regulariseren.”