Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Actua: ‘China troeft België af in ondernemingsvriendelijkheid’

Begin deze week keerden een 400-tal Belgische bedrijfsleiders en politici tevreden terug van een handelsmissie in China. De Belgische ondernemers werden naar verluidt met open armen ontvangen door de Chinezen en keerden met een 60-tal ondertekende contracten en intentieverklaringen terug. Ook VBO-topman Rudi Thomaes is enthousiast over de kansen voor onze ondernemers op de Chinese markt. Al is hij het iets minder over de Belgische politici.

Rudi Thomaes, de voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), reisde mee met de handelsmissie naar China.  Thomaes komt al 30 jaar in China en heeft het land zien evolueren. Tijdens de recente missie zag hij er een markt die veel opener is dan je zou verwachten. “Vooral in het consumentensegment blijkt het voor onze Belgische ondernemers relatief makkelijk om hun producten via lokale dealers aan de man te brengen. De vraag van de Chinese consument naar Westerse producten stijgt heel snel. Vergeet niet dat er een groeiende middenklasse is, naast meer dan één miljoen rijke Chinezen. Een gegoede Chinees wil geen verwarmingsketel van Chinese makelij, maar een Westers exemplaar. Omwille van de kwaliteit, en voor de status. Dat biedt perspectieven voor onze bedrijven.”

Die openheid op de consumentenmarkt staat echter in schril contast met de blokkade langs de kant van de Chinese overheid. “China heeft een industriële strategie met grote bouwprojecten, maar onze bedrijven mogen niet meedoen aan de openbare aanbestedingen voor die projecten. De onderhandelingen hierover tussen China en de Europese Unie verlopen erg stroef. De Chinezen zijn  nog geen voorstander van een 100% vrije markt. Als het hen uitkomt, dan maken ze handig gebruik van hun status als “land in ontwikkeling”. Er is natuurlijk nog veel armoede in het land, een gegeven dat ze misbruiken als argument om hun markt niet volledig te moeten openen.”

Verder stelde Thomaes vast dat er in het communistische China een ondernemersvriendelijk klimaat heerst waar wij in het kapitalistische België nog wat van kunnen leren.”In alle contacten die ik had met Chinese politici, is het mij opgevallen dat ondernemen, innovatie en economische groei bovenaan hun prioriteitenlijst prijken. Een houding die schril afsteekt tegen de matige interesse voor het ondernemerschap bij onze politici. Vooral de steden en provincies, zeker in het westen van het land, spreiden het bedje voor opstartende ondernemers. Die raken makkelijk aan de nodige vergunningen zonder al te veel bureaucratie, ze kunnen aanspraak maken op lage energieprijzen en een goede infrastructuur. Eerlijkheidshalve moeten we er wel bijvertellen dat die behulpzaamheid geldt voor zover bedrijven zich inschrijven in de strategie van de overheid. Het is dus niet helemaal vrijheid blijheid.”

Hondenkoekjes  voor de rijke Pekinezen

Een van de gelukkigen die van de handelsmissie in China terugkeerde met een contract op zak, is Manuel Goossens. De hondenkoekjes die zijn bedrijf Good!D op de markt brengt onder de merknaam Hupple, krijgen binnenkort ook Chinese honden voor de kiezen. “De rijkere Chinezen doen niets liever dan onze Westerse levensstijl imiteren. Ook honden in huis halen hoort daarbij. De trouwe viervoeter is een statussymbool geworden. De dieren worden net als bij ons gekoesterd als gezinslid, goed gevoed en verzorgd. Weet je dat Peking alleen al een 1000-tal dierenspeciaalzaken telt? In heel China zijn dat er 10.000. Er zijn 58 miljoen honden die in China als huisdier worden gehouden, en hun aantal stijgt met 20% per jaar. Ter vergelijking: in België zijn er 1,2 miljoen honden.”

Vijf  jaar gelden lanceerde Goossens zijn hondenkoekjes op de Belgische markt, onder de merknaam Hupple. Het begon met een vraag van het Hilton-hotel in Antwerpen, dat een manier zocht om de viervoeters van zijn gasten te verwennen. Goossens bedacht het concept van apart verpakte koekjes voor honden, zoals  de koekjes die je bij de koffie krijgt.

Sindsdien groeide het bedrijf van Goossens, net als zijn assortiment. “We beschikken nu over een breed gamma: koekjes verrijkt met vitaminen en mineralen, koekjes met crèmevulling, individueel verpakte worstjes, hot dogs voor honden, speciale geschenkverpakkingen, etcetera.” Stuk voor stuk luxueuze extraatjes waarmee baasjes hun hond belonen of verwennen, en waarmee Goossens zijn unieke positionering gevonden heeft als luxeproduct in de huisdierensector. De Hupple-producten worden dan ook niet verkocht in de supermarkten, wel in dierenspeciaalzaken. “We blijven ook nieuwigheden bedenken. Zo brachten we vorig jaar een speciaal kookboek uit met kook- en bakrecepten voor honden, en lanceerden we eerder dit jaar de Vivabox Happy Dog  geschenkdoos."

“We zijn nu volop bezig om ons  concept te exporteren.  We bereiden de lancering in verschillende Europese markten tegelijk voor. We willen immers snel gaan. China leek een logische stap, omwille van de enorme opportuniteit. We zijn al meer dan twee jaar bezig met de voorbereiding. Dat we de kans kregen om mee te gaan op handelsmissie naar China, heeft de zaken natuurlijk vooruit geholpen. Zo’n misie zorgt voor een “sense of urgency” , terwijl de zaken anders misschien blijven aanslepen. En opent deuren die anders dichtblijven. Maar hoe dan ook blijft het moeilijk, want hondenkoekjes vallen onder de voedselwetgeving, die buitengewoon streng is.”

Gigantische markt

GOOD !D sloot de Chinese missie af met de ondertekening van een exclusieve distributie-overeenkomst. Beijing Fulinkaili Trade Co Ltd. zal Hupple verdelen in China.  De interesse van de Chinese retailers  blijkt groot, en de waarde van het contract zou zo’n 7,5 miljoen euro bedragen. Dat is een veelvoud van de omzet die Hupple nu draait. “De uitdaging voor ons is om de volumes aan te kunnen, want de Chinese markt is gigantisch. Maar over welke  hoeveelheden het precies zal gaan, is op dit moment nog niet duidelijk.” “Ik verwacht dat de koekjes pas in de loop van volgend jaar in de Chinese winkelrekken zullen liggen. Want onze importlicentie is nog niet helemaal rond. Het feit dat de officiële ondertekening plaatsvond tijdens de prinselijke missie zet wel druk op de ketel en is belangrijk voor het vertrouwen van onze Chinese partner.”

Dat de Chinese markt opener is dan verwacht, zoals Rudi Thomaes beweert, kan Goossens beamen. “We merken dart de Chinezen gráág willen kopen van ons. Een importlicentie vastkrijgen is in de voedingssector altijd ingewikkeld, maar de Chinezen reageren wel snel en efficiënt, zeker in vergelijking met wat we in andere verre markten al hebben meegemaakt. Amerikanen bijvoorbeeld, zijn soms heel enthousiast op het moment dat je ze ontmoet. Ze vinden het allemaal “great”, maar achteraf verloopt de opvolging vaak moeizaam. Bij de Chinezen voel je dat ze vooruit willen, een drive die je in de Westerse landen wel eens ontbreekt.” Of Goossens niet bang is dat de Chinezen zijn producten zullen imiteren? “Dat risico bestaat altijd, maar ik vind dat geen reden om uit China weg te blijven. Want als ze ons willen kopiëren, dan doen ze dat toch. Uiteraard gaan we het wel in het oog houden en indien nodig stappen ondernemen. Maar hoe goed die imitaties ook kunnen zijn, de Chinese consument zal altijd onze producten verkiezen. De rijke Chinezen betalen immers met plezier een pak méér voor een Westers merk. “Made in Belgium” is een fantastisch kwaliteitslabel.”

Tekst: Karin Eeckhout