Aan de slag bij Optima, pionier in financiële planning

Naam: Axel Verlinde
Opleiding: Master in de handelswetenschappen, Accountancy en Fiscaliteit
Functie: Financial Planning Consultant
Werkgever: Optima is de financiële dienstverlener die financial planning op de Belgische markt introduceerde. We geven onze klanten een duidelijk overzicht van hoe ze ervoor staan en stellen op basis van die analyse een financieel-fiscaal plan op maat voor hen samen om hun situatie te optimaliseren.

Hallo,

Deze week heb ik de eer om deze blog in te vullen. Laten we beginnen bij het begin. Wie ben ik? Ik ben Axel Verlinde, financial planning consultant voor Optima Financial Planners. Wie is Optima? Optima is de onbetwiste marktleider op het vlak van financiële planning en dat al meer dan 20 jaar. Bij Optima maken we een plan voor nu en voor de toekomst. Na een doorgedreven audit op de persoonlijke situatie van de klant komen we tot een plan, waarbij de klanten de nodige adviezen krijgen om enerzijds kosten, taksen en belastingen te besparen en anderzijds hun bankpersoonlijke financiële en fiscale doelstellingen te realiseren. De adviezen zijn geconcentreerd rond vier pijlers: Inkomen, pensioenopbouw, vermogen en nalatenschap. Wat onze klanten het meest weten te waarderen aan onze dienstverlening is de winst, gemoedsrust, second opinie en de begeleiding. Wil je meer te weten komen over Optima en onze dienstverlening, neem dan een kijkje op onze website www.optima.be.

Vandaag ben ik zes maanden aan de slag als financial consultant voor de regio West-Vlaanderen. Mijn dagelijks takenpakket bestaat voornamelijk uit het voorstellen van Optima aan ondernemers en vrije beroepers en hen te overtuigen van onze meerwaarde. Deze afspraken worden voor mij vastgelegd door de assistenten in het contactcenter. Het uiteindelijke doel is een tweede gesprek bekomen ( een zogenaamde “planning”) met als uitkomst een samenwerking met Optima. Dit lijkt op het eerste zicht misschien eenvoudig maar vergis jullie niet. Iedere dag begin ik aan mijn volle agenda waarbij ik overdag meestal de eerste gesprekken loop met de potentiële klanten en ’s avonds vinden de tweede gesprekken plaats. Het is zeker geen 9-to-5 job, met lange dagen in de wagen. Mijn wagen is praktisch mijn tweede thuis, waar ik in werk, eet en leef. Uit mijn korte maar krachtige ervaring ben ik mij ervan bewust dat men om te slagen in deze job naast de nodige discipline en geduld over voldoende empathie en psychologisch inzicht moet beschikken. De afwisseling is heel bijzonder en daarom ook zo boeiend voor mij.  Ik kom namelijk ieder uur van de dag terecht in de leefwereld van  mensen met heel uiteenlopende profielen.  Jezelf kunnen aanpassen aan de klant en hun vertrouwen winnen start reeds bij het binnenkomen. Naast de nodige commerciële flair moet je ook op technisch vlak aardig uit de voeten kunnen.

Uiteraard wordt je bij Optima niet aan je lot overgelaten. Tijdens een doorgedreven opleiding van vijf weken werd ik klaargestoomd om er volop tegenaan te kunnen. Maar hier stopt het uiteraard niet. In onzekere tijden als deze is financiële planning meer en meer in een stroomversnelling terecht gekomen. Financiële planning is en blijft spitstechnologie. Stilstaan is dan ook voor mij achteruitgaan. Na ieder gesprek stel ik mezelf kritisch op, waar sloeg ik de bal mis, waar is er ruimte voor verbetering en waar liggen de opportuniteiten. Mijn motto  is “Het kan steeds beter ook al sta je reeds op pole-position”.

Morgen bericht ik jullie allen vanop de baan over het leven als financieel consultant bij Optima!

Axel Verlinde, Financial Planning consultant, Optima.