7 manieren om nee te zeggen zonder je schuldig te voelen

Je bent goed aan het werk en dan komt een collega met een vervelende vraag op de proppen. Meestal ga je daar op in, ook al heb je geen tijd en is het tegen je zin. Want als je het niet doet, voel je je schuldig. Maar dat hoeft niet. Hier zijn 7 manieren om nee te zeggen zonder je schuldig te voelen.

 

1. Bied een alternatief aan 

De gemakkelijkste manier om nee te zeggen. Zeg dat je geen tijd hebt om je collega te helpen, maar geef hem of haar een link door naar een artikel met nuttige tips voor wat hij of zijn mee bezig is. Let erop dat die link echt nuttig is, en dat je er niet alleen maar naar verwijst om je niet schuldig te voelen.

 

2. Toon empathie 

Wijs het verzoek van je collega af, maar laat tegelijk blijken dat je de boodschap begrepen hebt en toon begrip voor zijn of haar situatie. Zeg: ‘ik weet dat je heel hard aan die presentatie aan het werken bent. Ik wou dat ik je kon helpen, maar ik heb echt geen tijd.’

 

3. Steek de schuld op iets objectief en aantoonbaar

Zeg dat je geen tijd hebt door je eigen drukke schema, andere verantwoordelijkheden of externe factor, die direct aantoonbaar zijn en waar je niets kunt aan doen. Zeg ook altijd: van zodra ik tijd heb, laat ik je iets weten. Anders krijg je te horen: ‘geen tijd? En volgende week?’

 

4. Steek de schuld op iets subjectief

Is er geen objectieve, aantoonbare reden waarom je niet beschikbaar bent, steek de schuld dan op iets subjectief. Je gebrek aan talent, smaak of kennis. Zeg: ik zou je graag helpen, maar ik ben daar helemaal niet in thuis, vrees ik.’  

 

5. Maak van je afwijzing een compliment

Zeg nee, maar geeft je collega een compliment. Zeg dat je het zo tof vindt dat hij of zij aan jou heeft gedacht om die vraag te stellen. Zeg dat je het een geweldige kans vindt om je kennis te delen. Maar helaas, je hebt geen tijd.  

 

6. Hou voet bij stuk

Als je collega blijft aandringen en je telkens opnieuw dezelfde vraag stelt, geef dan ook altijd opnieuw hetzelfde antwoord. Je hoeft daarom niet hard te zijn. Bleef vriendelijk en open, geef je collega desnoods een knuffel, maar let op dat je ‘nee’ geen ‘misschien’, ‘ik zal zien’ of ‘allez ja ’t is goed’ wordt.

 

7. Verontschuldig je nooit 

Zeg nooit ‘sorry’ na je ‘nee’. Dat lijkt misschien onbeleefd, maar dat is het niet Je excuseren doe je als je iets verkeerd gedaan hebt en dat heb je niet gedaan. Nee zeggen is oké.

 

 

Lees ook:

10 collega’s om voor op je hoede te zijn

Hoe ga je om met ongewenst gedrag?

 

Bron: www.businessinsider.com