7 extralegale voordelen die je meestal over het hoofd ziet

Een bedrijfswagen, maaltijdcheques of een groepsverzekering: het zijn vertrouwde én beminde extralegale voordelen. Maar werkgevers kunnen de loonkosten ook drukken met enkele minder gekende extralegale oplossingen die ook voor jou erg gunstig zijn. Misschien binnenkort eens met je baas gaan praten?
 

1. Verhoogd sociaal abonnement

Veerle Michiels, Senior Juridisch Adviseur Kenniscentrum bij SD Worx: “Werkgevers zijn wettelijk verplicht om tussen te komen in de kosten als hun medewerkers met het openbaar vervoer naar het werk komen. Via het verhoogd sociaal abonnement kan je er als werkgever voor kiezen om meer te doen dan wat wettelijk verplicht is. Zo kunnen werknemers tot 100 procent van het treinabonnement terugbetaald krijgen. Wanneer je je eigen wagen gebruikt voor woon-werkverplaatsingen is er een tussenkomst mogelijk van maximaal 0,3412 euro per kilometer.”

 

2. Loonbonus

“De loonbonus heet officieel ‘niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel’. Het is de premie die werknemers kunnen krijgen wanneer zij een bepaalde doelstelling, zoals een omzetstijging, behalen. Dit voordeel moet collectief toegepast worden (voor iedereen of voor een bepaalde groep medewerkers). Het grote voordeel in vergelijking met de cashbonus is dat je netto veel meer overhoudt. De loonbonus is slechts onderworpen aan 13,07 procent RSZ, daarnaast is hij belastingvrij.”

 

3. Aandelenopties

“Naast het uitreiken van een bonus in cash als variabel loon, bestaat ook de mogelijkheid om beursgenoteerde aandelenopties te geven. Aandelenopties zijn vrij van sociale bijdragen. Bovendien is het een aftrekbare beroepskost voor de werkgever. Natuurlijk heb je de beursgang niet in de hand. Daarom bestaat de mogelijkheid om de aandelenopties te verkopen vanaf één dag na de uitreiking ervan.”

 

4. Gelegenheidspremies

“De gelegenheidspremie is afgestemd op het individu. Als je in het huwelijksbootje treedt of wettelijk gaat samen wonen kan je een premie van 200 euro krijgen. Ben je 25 jaar in dienst, dan kan je een extra bruto maandloon in de vorm van een anciënniteitspremie ontvangen. En door sport- en cultuurcheques uit te delen, spelen werkgevers in op de hobby’s van hun medewerkers en tonen ze zich betrokken tonen bij de werk-privébalans.”

 

5. Onkosten voor thuiswerk

“Dit is een vrij recent voordeel dat zeker zijn nut bewijst in het kader van flexibel werken. Werknemers die regelmatig tijdens de kantooruren thuis werken, kunnen een forfaitaire onkostenvergoeding krijgen van maximum 40 euro per maand om computer- en internetkosten te dekken. Een bureauvergoeding van 119,61 euro per maand kan hier aanvullend op zijn. Dit bedrag dekt de kosten voor de inrichting van een kantoor thuis, verwarming, elektriciteit, telefoon, klein bureaumateriaal enzovoort.”

 

6. Verwarming en elektriciteit

“Werkgevers hebben de mogelijkheid om de energiekosten van hun werknemers te dragen. De facturatie gebeurt dan op naam van het bedrijf. Omdat iedereen stroom en verwarming nodig heeft, is dit extralegaal voordeel gemakkelijk collectief toepasbaar. Let wel: als werknemer word je belast op een forfaitair voordeel alle aard: je moet er dus wel nog personenbelasting op betalen.”

 

7. Aanvullende kinderbijslag

“Als werkgever kan je je personeel met kinderen financieel ondersteunen door extralegale kinderbijslag toe te kennen tot een bedrag van 50 euro per maand per kind. Dit aanvullend voordeel is voor de werknemer vrijgesteld van RSZ, maar niet van bedrijfsvoorheffing.”

 

*De toepassing van deze extralegale voordelen moet aan een aantal voorwaarden voldoen (o.a. het respecteren van grensbedragen). Voor meer informatie kan je gratis het e-book ‘7 vergeten extralegale voorwaarden’ van SD Worx downloaden.

 

Dit zijn de populairste extralegale voordelen

Uit een recente navraag bij klanten van het Flex Income Plan™ blijkt dat werknemers vaak opteren voor ‘cash-in-hand’. Dit zijn de meest populaire voordelen van dit moment:

 

1. Eenmalige geldsom

Cash is populair bij werknemers. Het is vandaag een optie om bijvoorbeeld resterende vakantiedagen te laten uitbetalen.

 

2. Maandelijkse geldsom

Wanneer afstand wordt gedaan van een extralegaal voordeel, of een stuk ervan (bv. een kleinere wagen), is het mogelijk om de som om te zetten in een maandelijks geldbedrag.

 

3. Bedrijfswagen

De bedrijfswagen is steevast de grootste hap uit het flexibel loonbudget. Qua populariteit moet hij evenwel onderdoen voor de geldsom.

 

4. Eindejaarspremie

De uitbetaling van een bonus aan het einde van het jaar geniet nog altijd een grote populariteit.

 

5. Extralegaal verlof

Dit is de mogelijkheid om andere extralegale voordelen om te zetten in extra vakantiedagen.

 

Lees ook:

Moet je werkgever je vergoeden om naar je werk te fietsen?

De voor- en nadelen van extralegale voordelen