6x van politiek naar privé (foto's)

Politici die de overstap maken naar het bedrijfsleven: in Nederland en Groot-Brittannië gebeurt het vaak, in eigen land is het eerder uitzondering dan regel. Dat Sven Gatz van Open VLD de sprong waagt, was dan ook meteen groot nieuws. Welke andere politici gingen hem voor? En welke kwaliteiten kunnen politici uitspelen in de privé?

Sterktes & zwaktes

"Wie een tijdje in de politiek heeft meegedraaid, is meestal erg goed in alles wat met interpersoonlijke relaties te maken heeft: netwerken, beïnvloeden, onderhandelen, communicatie", vertelt Luc Drieghe, director public sector bij Hudson Belux. "Daarnaast zijn ze vaak erg bedreven in strategisch en beleidsmatig denken op lange termijn. Bovendien gaat het vaak over heel gedreven en geëngageerde mensen. Als je al politici ziet opduiken in het bedrijfsleven, dan is dat vaak in jobs waarbij precies die sterktes belangrijk zijn. Public relations, public affairs, lobbying, ... . Of belangenverdediging, zoals in het geval van Sven Gatz.”

In welke jobs zul je ze minder vaak tegenkomen? “In het algemeen management van bedrijven. Omdat ze vaak te kort schieten als het op managementcompetenties aankomt. Om de eenvoudige reden dat ze tijdens hun politieke carrière weinig kans krijgen om managementervaring op te doen. Want netwerken, onderhandelen en beïnvloeden is één ding, people manangement en het aansturen van een organisatie is nog iets anders. Die laatste competenties zijn bij de meeste politici veel te weinig ontwikkeld, tenzij ze het bijvoorbeeld tot minister schoppen.”

Lees ook: Ex-politici, witte raven voor je bedrijf?

6 voorbeelden

Kijken we in de geschiedenis van de vaderlandse politiek, dan zijn er naast Sven Gatz nog andere ex-politici die carrière maken in het bedrijfsleven, vooral sectoren die een link hebben met de overheid zijn in trek.

Klik op de foto hieronder en bekijk ons lijstje!

Steve Stevaert - 2009Daan Schalck - 2004Joachim Coens - 2001Mieke Offeciers - 1993Sven Gatz - 2011

Tekst: Karin Eeckhout