60.000 extra handen nodig in zorgsector: brengen Filipijnse verplegers redding?

De Filipijnen zijn de wereldkampioen in de categorie ‘export van verpleegsters’. 85% van die verpleegsters werkt intussen in 50 landen. Meer dan 100.000 verpleegkundigen vertrokken de voorbije tien jaar, een absoluut record voor de Filipijnen. Een van die nieuwe bestemmingen: België.

60.000 extra vacatures in zorg tegen 2014

Begin augustus kopte Het Laatste Nieuws dat de zorgsector in Vlaanderen de komende vier jaar 60.000 extra arbeidsplaatsen (niet alleen verpleegkundigen, en bovenop de vervangingen) moet invullen. Jaarlijks leveren onze onderwijsinstellingen ongeveer 10.000 gediplomeerde verplegers af. De Vlaamse hogescholen signaleren wel een toestroom van studenten verpleegkunde, tot een verdubbeling in sommige instellingen. Toch gaf het kabinet van de Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen in augustus al te kennen: “We zullen buitenlandse arbeidskrachten moeten rekruteren, ondermeer in de Filipijnen en Roemenië.”

Lees verder: Kan buitenlands zorgpersoneel ons tekort wegwerken?

En bekijk dit rapoort van het WHO Regional Office for Europe over het tekort aan zorgpersoneel wereldwijd.

asset/33360

Moving People: 500 buitenlandse verplegers en artsen in België

Buitenlandse verpleegsters zijn al lang geen rariteit meer in onze ziekenhuizen. Roemenen, Portugezen, Tunesiërs, Libanezen: in goed vijf jaar tijd bracht alleen al de Belgische marktleider Moving People 500 buitenlandse verplegers en artsen naar 100 Belgische rusthuizen en een dertigtal ziekenhuizen. Pionier Moving People is wel lang niet meer de enige speler op die prille markt van internationale rekrutering voor zorgberoepen in ons land. Nieuw is dat twee andere Belgische rekruteerders, Limarex en Express Medical (onderdeel van USG People), de ‘traditionele markten’ als Roemenië of Polen links laten liggen. Ze zoeken hun heil een pak vlieguren verder, in een derdewereldland als de Filipijnen.

Lees de getuigenis van de Filipijnse Maria Elena Feliciano, sinds juli 2010 in het ZNA Joostens in Zoersel, de dementiekliniek van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Wat doet die uittocht met de Filipijnse gezondheidszorg?

Niet alleen België, ook 49 andere almaar grijzer kleurende landen als de Verenigde Staten en Japan tappen zonder gêne uit het Filipijnse talentreservoir. Het aantal vertrekkers stijgt er dan ook jaar na jaar. Wat doet die massale uittocht eigenlijk met de plaatselijke gezondheidszorg? Onze reporter ging met de steun van de Koning Boudewijnstichting ter plaatse kijken en kwam terug met deze reportages:

1. Analyse: Hoe meer hoogopgeleide vertrekkers, hoe blijer de Filipijnse overheid

2. Het leven zoals het is in het Filipijnse ziekenhuis: 1 verpleegster voor 40 à 80 patiënten

3. Getuigenissen: 2 Filipijnse verpleegsters vertrekkensklaar voor België

Tekst: Nico Schoofs - Foto: Griet Dekoninck

Verschenen in Vacature Magazine van 2 oktober 2010.