5 x te veel testosteron?

Fortis

asset/55207De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis ging drie jaar geleden overkop tijdens de kredietcrisis. Na verkoop van bedrijfsonderdelen door de Nederlandse en Belgische staat in het najaar van 2008 ging het bedrijf over in handen van verschillende eigenaren.

Eén van de oorzaken van de ondergang is de volgens velen overmoedige aankoop van ABN Amro. In de raad van bestuur van Fortis België zat op het moment dat de bank opgedoekt werd één vrouw: Clara Furse.

Lehman Brothers

asset/55208De vierde grootste bank van de VS ging drie jaar geleden over kop. Een gerechtelijk rapport verwees nadien nadrukkelijk naar de verantwoordelijkheid van het (mannelijk) topmanagement van de bank en naar het hoge risicomodel dat de bank hanteerde.

Naar aanleiding van de val van de bank spraken verschillende toonaangevende vrouwen, waaronder Christine Lagarde, over Lehman Sisters, om aan te geven dat de bankencrisis er wellicht niet zou gekomen zijn mochten vrouwen de touwtjes hebben gehad bij de bank. De tienkoppige raad van bestuur van Lehman Brothers telde één vrouw.

Dexia

asset/55205Dexia bank kwam dit jaar zwaar in de problemen als gevolg van de staatsschuldencrisis in Europa. Dexia blies zijn balans op door steeds meer risico’s te nemen. Het werd ontmanteld en het gezonde onderdeel Dexia Bank België ging voor 4 miljard euro over in handen van de Belgische staat.

De raad van bestuur van nv Dexia telde in maart van dit jaar 20 leden, waaronder vier vrouwen. In het directiecomité zetelt geen enkele vrouw.

Effectenhuis MF Global

asset/55209Effectenhuis MF Global vroeg onlangs bij een New Yorkse rechter bescherming tegen schuldeisers. Met een begroting van 30 miljard euro belooft het één van de grootste faillissementen uit de Amerikaanse geschiedenis te worden.

MF Global bleek stevig gegokt te hebben op risicovolle Italiaanse, Belgische en Spaanse staatsobligaties.

Topman John Corzine staat al langer bekend om zijn agressieve en risicovolle manier van beleggen.

Enron

asset/55206Enron, een Amerikaans energiebedrijf dat zo’n 22.000 mensen tewerkstelde, ging in 2001 tenonder.

Het bedrijf gaf meer uit dan er binnen kwam en hield de verliezen uit zijn boekhouding via schimmige constructies met honderden dochterondernemingen, waarmee ook belastingen ontdoken werden.

Het zestienkoppige managementteam bestond grotendeels uit mannen. In de raad van bestuur zetelde één vrouw, op een totaal van vijftien leden.

Terug naar het coververhaal 'Testosteron'