5 ultieme tips om werk te zoeken na ontslag

Frederik Deneckere (43) werd na een carrière van ruim 18 jaar werkloos in juni. Hoe vindt hij in deze moeilijke tijden een nieuwe job? Vacature ging met hem te rade bij outplacementspecialist Paul De Greef van Right Management en kreeg de volgende tips.

Neem je tijd om de mogelijkheden te bekijken

Hoewel hij een diploma sinologie op zak heeft, werkte Frederik altijd in commerciële functies bij multinationals. Toch biedt die opleiding misschien wel nieuwe mogelijkheden. "De grootste fout die je kan maken is na een ontslag meteen beginnen te solliciteren. Eerst moet je voor jezelf uitmaken waar het is fout gelopen en welke richting je nu uit wil. Dan pas kan je beslissen naar welke jobs je op zoek gaat." raadt Paul aan.

20 acties per week

Als je na 18 jaar plots zonder werk valt, is het belangrijk dat je voor jezelf continuïteit creëert. Paul: "Ik probeer kandidaten een zekere systematiek bij te brengen: 20 acties per week, van het schrijven van een sollicitatiebrief of interviews tot een telefonische opvolging of een netwerkgesprek." Voor Frederik is solliciteren zo een echte dagtaak geworden.

Verdwijn niet te lang van de arbeidsmarkt

Als je langer dan zes maanden van de arbeidsmarkt verdwijnt, worden er onvermijdelijk vragen gesteld. Hou daar rekening mee als je voor jezelf een planning maakt.

Voldoende zelfvertrouwen

Het risico bestaat dat je na enkele maanden werkloosheid je focus en dus je eigen sterke punten en toegevoegde waarde uit het oog verliest en paniekerig in alle richtingen begint te schieten. Blijf op koers en weet wat je sterke en zwakke punten zijn. De competence indicator helpt je daarmee.

Bereid je grondig voor op een gesprek

Je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken: bereid je sollicitatiegesprek dus goed voor. Bekijk alvast de website van het bedrijf, bedenk enkele vragen die je wil stellen aan de rekruteerder en weet wat geantwoord op klassieke vragen als 'Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?' Meer tips over solliciteren vind je hier.

Bron: Vacature Magazine (29 augustus 2009)