5 redenen waarom je geen antwoord krijgt op je sollicitatie

Het is tijdens de jobjacht niet altijd gemakkelijk om de moed erin te houden. En cv's versturen zonder een antwoord terug te krijgen is uiteraard al zeker niet aangenaam.

Bovendien hebben steeds meer bedrijven automatische selectiemethodes, waardoor niet alle cv's bij menselijke recruiters terechtkomen. Wat kunnen de redenen zijn waarom men jou niet antwoordt?

1. Je bent niet gekwalificeerd

Als de vacature vraagt om een ingenieur met drie tot vijf jaar ervaring is de kans klein dat men een pas afgestudeerde met enkel een stage onder de riem aanwerft. Om ontgoochelingen te vermijden stuur je dus best alleen antwoorden op vacatures die bij jouw profiel aansluiten.

2. Je hebt niet de juiste kernwoorden op je cv gezet

Lees elke vacature heel aandachtig en vat ze samen in enkele sleutelwoorden: vereiste vaardigheden, de functietitel en gewenste ervaring. Hergebruik deze op je cv en in je motivatiebrief. Als je kandidatuur eerst door een computer wordt gescreend heb je veel kans dat ze zal worden doorgegeven aan een (menselijke) recruiter.

3. Je cv heeft niet de juiste vorm

Je denkt ongetwijfeld dat een origineel cv in je voordeel zal spelen. Soms is dat waar, als je voor een creatieve functie of in een klein bedrijf solliciteert bijvoorbeeld. Maar als je cv eerst door de machine gehaspeld wordt bestaat de kans dat die niet 'scanbaar' is. Kies daarom voor een cv in tekstformaat met een duidelijke structuur, met elke functie, ervaring en vaardigheid op een andere regel. Kies ook een goede titel. 'Curriculum vitae' is nietszeggend.

4. Je cv verschilt te veel van je LinkedIn-profiel

Als een recruiter geïnteresseerd is in jou zal hij ongetwijfeld jouw digitale verleden opgraven. Hij zal je profielen op sociaalnetwerksites bekijken. Het is dus belangrijk om je e-reputatie te verzorgen en je LinkedIn-profiel up-to-date te houden, zodat het overeenstemt met je cv. Als ze te verschillend zijn kom je misschien over als een leugenaar.

5. Je hebt je kandidatuur te laat ingestuurd

Solliciteren is een voltijdse job. Zorg ervoor dat jouw sollicitatie als een van de eersten binnenrolt bij de recruiter. Het geeft aan dat je actief en gemotiveerd bent, en bezig bent met je jobjacht. Als je een job ziet waar je geïnteresseerd in bent, solliciteer dan meteen!

Bron: Business insider