5 lessen voor wie werken en studeren wil combineren

1. Maak een doordachte, realistische en vooral haalbare studiekeuze. En wees je er bewust van dat timemanagement en efficiënt werken cruciaal zijn als je wil slagen.

2. Wees je zeer goed bewust van de verschillende rollen die je als werkstudent speelt: je bent tegelijk werknemer, student en mens met een sociaal leven. Het is heel lastig om die drie te combineren.

3. Zorg dat je steun krijgt van je omgeving, zowel praktisch als moreel. Zonder krijg je het niet voor mekaar. Jouw partner zal meer gezinstaken voor zijn rekening moeten nemen. Je moet dat vooraf over overleggen.

4. Een studie combineren met fulltime werk is een onderneming van lange adem. Je moet vooraf heel goed nagaan hoeveel jaar van je leven je daar kan en wil aan spenderen. Veel mensen haken af of raken teleurgesteld omdat het te lang duurt: hoe langer het duurt, hoe zwaarder het weegt.

5. Stel jezelf de vroeg hoe het zit met jouw competenties. Welke heb je en welke niet? In plaats van meteen een studie te beginnen, kan u beter al uw competenties op peil brengen. Pas als dat zo is, kan je er aan beginnen.

Terug naar het coververhaal 'Fulltime werken én studeren: niet voor doetjes'