30 groeikampioenen in sales & marketing

In economisch zware tijden hogeropgeleiden aanwerven én goed presteren: evident is het niet. Toch speelden deze zes groeikampioenen het klaar. We vroegen hen hoe ze er in slaagden de crisis zonder kleerscheuren door te komen en welke uitdagende projecten ze in het verschiet hebben.

  Sales & Marketing Evolutie hoger opgeleiden in % Cashflow evolutie in %  Bedrijfsresultaat in %
1 Norkring België 180% 61% 276%
2 A.S. Adventure 3606% 196% -1%
3 Bofrost* Zentrale Belgien 36% 211% 99%
4 Lecot 30% 44% 31%
5 Media Markt - Saturn Belgium 24% 61% 73%
6 M & D Benelux 46% 13% -34%
7 Hema België 13% 30% 68%
8 Colruyt Group Services 16% 16% 26%
9 Uitgeverij Politeia 20% 15% -7%
10 Aldi Antwerpen 27% 5% 7%
11 Raymond Van Marcke 7% 29% 141%
12 Centrum voor Kwaliteitszorg West-Vlaanderen 49%   124%
13 Wurth Belux 106% -36% -27%
14 Goudengids.be 6% 1310% -56%
15 Ikea Belgium 7% 27% 33%
16 Belgische distributiedienst - Messageries Bel 11% 9% 20%
17 Walter Benelux 14% 14% -282%
18 ETS Delhaize Frères et Cie "Le Lion" 3% 44% 45%
19 Saey -4% 389% 410%
20 Legio Purchasing 33% -61% -48%
21 Igepa Belux 18% -49% 127%
22 Studio 100 25% -21% -122%
23 New Vanden Borre 7% 1% 54%
24 Biscuiterie Jules Destrooper -4% 39% 318%
25 Drukkerij Lannoo -9% 96% 131%
26 Miele 8% -5% -8%
27 Aldi Oost-Vlaanderen 6% 1% 10%
28 Cora 3% 9% 4%
29 A.B.M. International -22% 25% 55%
30 Makro Cash & Carry Belgium 4% -21% -1%

1. Norkring Bart Bosmans, ceo

“Pioniers in digitale broadcastingtechnologie”

Nog nooit gehoord van Norkring? Logisch: de beheerder van de licenties voor de digitale ether startte pas in 2009 en is niet actief in de consumentenmarkt. Ceo Bart Bosmans: “We houden ons bezig met de distributie van digitale televisie- en radiouitzendingen. Een markt waar al heel wat bedrijven actief waren, maar waar we toch voet aan de grond kregen. Van de crisis hebben we niet zo heel veel last gehad. Het voordeel is dat we als klein bedrijf snel en flexibel kunnen inspelen op wat er gebeurt.” Dat mag ook blijken: in amper drie jaar tijd groeide Norkring van amper 2 mensen in 2009 tot 27 vandaag. En daarbovenop staan er nog 6 vacatures open. “We hebben vooral technische profielen in huis. Burgerlijk en industrieel ingenieurs, mensen die de installaties draaiende houden en uitbreiden.”

Waar die ingenieurs mee overtuigd worden? De nieuwste broadcastingtechnologie en innovatie, zegt Bosmans. “We zijn ook op de proppen gekomen met een glasvezelnetwerk, als aanvulling op ons netwerk van masten, waardoor ook anderen de mogelijkheid kregen om hun data – video of geluid bijvoorbeeld – te transporteren via ons netwerk. We hebben nu klanten uit de VS en Canada die via ons netwerk in Europa binnenkomen. Los daarvan zijn we ook gaan experimenteren met toepassingen van DVB-T, de standaardtechnologie voor digitaal uitzenden die wij gebruiken, in de sportwereld. Na 10 minuten kan je een race op het circuit van Zolder bijvoorbeeld nog amper volgen, omdat je niet weet welke wagen in welke positie zit. We hebben daarvoor ‘local event broadcasting’ bedacht: televisie-uitzendingen die louter lokaal, op het circuit, te bekijken zijn. Via een smartphone, iPhone of iPad. We hebben dat vorig jaar getest bij de Memorial Van Damme, maar je kan dat evengoed gebruiken bij festivals.”

En daar blijft het niet bij, zegt Bart Bosmans. “We breiden ons netwerk nu uit naar de nieuwe generatie DVB-T technologie, die zorgt voor betere en snellere datatransmissie. Wij zijn bij de eerste in Europa om dat in te voeren. Dat soort dingen spreekt ingenieurs aan, zeker als het mensen zijn die gepassioneerd zijn door de it-sector. We kregen onlangs nog een e-mail van een 16-jarige om te vragen wat hij moet studeren om bij ons aan de slag te kunnen. Heel leuk. Het toont hoe gedreven sommigen met die technologie bezig zijn.”

2. AS Adventure             

"Vijf nieuwe winkels per jaar"

Crisis? Bij AS Adventure lijken ze er op het eerste gezicht niet heel veel last van gehad te hebben: de voorbije jaren opende de ‘outdoor’specialist gemiddeld vijf winkels per jaar. Een mooie en ook logische groei, legt hr-manager Freddy Carrette uit. “AS Adventure had vooraf een groeiplan uitgetekend en daar heeft het zich ook aan gehouden. Er is nog een andere reden waarom we het goed deden: beleving. Dat is het sleutelwoord in de winkels, zeker in de nieuwere. Dat concept blijft ook in crisistijd overeind. Mensen bespaarden wel op verre reizen, maar gingen wel nog altijd op vakantie. En dan heb je nog altijd goeie uitrusting nodig. Een andere troef waarmee we de crisis goed konden doorkomen: we hebben verschillende doelgroepen. We verkopen ski- en fietsuitrusting, trekkingmateriaal, kampeergerief, enzovoort. Net door dat breed assortiment bereiken we een brede doelgroep. Daar kan je in moeilijke tijden op terugvallen.”

De aanwervingen bleven niet achter op de investeringen die AS Adventure deed de voorbije jaren. “Per nieuwe winkel werven we een 20-tal mensen aan”, zegt Valerie Van Bruwaene, verantwoordelijke rekrutering en selectie. Als je er de vervangingsaanwervingen bijtelt, komen we in totaal aan een 200-tal per jaar. In de winkels zoeken we uiteraard vooral verkoopmedewerkers, afdelings- en winkelverantwoordelijken. Voor de verkopers hebben we geen diplomavoorwaarden: het belangrijkste is dat ze affiniteit hebben met onze producten. We hebben het liefst ook mensen met ervaring. En voor de rest moeten onze medewerkers passie en energie hebben.”

3. Bofrost Zentrale Belgien

“Geïnvesteerd wanneer het moeilijker ging”

Diepvriesproducten verkopen aan huis: Bofrost doet het in ons land sinds 13 jaar. Elke drie weken bedienen speciale diepvrieswagens de klanten van het bedrijf, die hun keuze maken op basis van een catalogus die ze toegestuurd krijgen. “Dat concept hebben we overgenomen van ons moederbedrijf in Duitsland en dat heeft ons geen windeieren gelegd”, zegt financieel en administratief manager Wim Van Hoof. “De crisis hakte er niet enorm zwaar in bij ons: er was en is nog steeds koopkracht in België, en we zijn altijd actief op zoek blijven gaan naar nieuwe klanten. Op die manier zijn we de jongste vijf jaar blijven groeien, vooral in Wallonië. We hebben er de voorbije jaren drie filialen geopend. Het voordeel is dat we financieel gezond zijn en ons dus konden permitteren om meer te investeren wanneer het moeilijker ging. Evident is dat niet: wij positioneren ons in het kwalitatief hoogstaande segment, wat betekent dat mensen kunnen kiezen om iets mindere kwaliteit te kiezen voor minder geld. We zijn vooral op zoek naar verkopers-chauffeurs die onze klanten bedienen, maar hebben natuurlijk ook mensen nodig in de centrale diensten: aankoop, marketing, productmanagement, kwaliteitscontrole. Maar momenteel zoeken we vooral verkopers. Die zijn niet altijd makkelijk te vinden.”

Bekijk ook de groeikampioenen in ICT & engineering!