Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"19 Chinese werknemers werden onlangs in de VS veroordeeld voor diefstal van technologie van werkgevers als Apple en Ford"

China tapt onze rijkdom af

Bekaert kreeg een ferme klap op de beurs toen bekend raakte dat twee Chinese concurrenten de winstmarges op de zaagdraad wegvraten. Volgens insiders zijn deze fabrieken opgezet door ingenieursteams die de stiel bij Bekaert hadden geleerd. De West-Vlaamse fabrikant is het slachtoffer van industriële spionage die verder gaat dan het eenvoudig kopiëren van een nieuw design, iets waar Vlaamse textielproducenten al langer onder lijden.

Ook het Amerikaanse AMSC, een bedrijf dat elektronische besturingen maakt voor windturbines, zag zijn beurskoers onlangs kelderen. Zijn voornaamste klant, de Chinese windtunnelbouwer Sinovel, had alle bestellingen geannuleerd. Al snel bleek dat Sinovel de technologie van AMSC had gekopieerd. De Chinezen hadden onder meer enkele software-ingenieurs omgekocht.

Onder de uitdagende titel ‘Hey China, stop met onze kennis te stelen’ publiceerde het zakenblad BusinessWeek afgelopen maand negentien rechtszaken waarbij Chinese werknemers in de VS veroordeeld werden voor het stelen van essentiële technologie bij hun Amerikaanse werkgever. Het gaat over ontwerpen bij Apple, brandvrije verf bij AkzoNobel, onkruidverdelgers bij Dow Agrosciences, diodetechnologie bij DuPont, designs bij Ford Motor, enzovoort.

China heeft industriële spionage niet uitgevonden. Die is van alle tijden. We leerden op school over Lieven Bauwens die in 1799 een Britse ‘spinning mule’ naar Gent smokkelde en zo de Gentse textielindustrie weer op de kaart zette. Maar de Chinezen voeren industriële spionage wel uit op een nooit geziene schaal. “Dit is de grootste transfer van welvaart in de geschiedenis”, zo omschrijft de Amerikaanse generaal Keith Alexander de kennisroof door de Chinezen. De Amerikaanse contraspionage schat dat Chinese spionnen al biljoenen bytes uit honderden servers van westerse bedrijven hebben overgetapt, hierbij geholpen door Chinese spionageagentschappen. De Europese commissie, de Amerikaanse en de Japanse regering hebben hierover een officiële klacht neergelegd bij de Wereldhandelsorganisatie.

Elke naïviteit is hier uit den boze. De kennis van onze bedrijven en universiteiten vormt de basis van onze welvaart en van onze werkgelegenheid. Het Amerikaanse AMSC besefte dat heel goed en had zich ingedekt. Desondanks werd het leeggeroofd.

De klassieke beschermingsmethodes houden professionals niet meer tegen. Het is tijd dat onze bedrijven zich bezinnen, want we moeten onze huid veel duurder verkopen.

Beluister de BusinessWeek-podcast over de Chinese industriële spionage!