Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Zoeken naar witte technologieraven mét commerciële capaciteiten”

Industrie

Industrie is een zéér brede verzamelnaam. Maar er is volgens Dierckxsens toch een algemene lijn: het schrijnende tekort aan ingenieurs en technische profielen weegt zwaar door. “Veel bedrijven zoeken ook ingenieurs met een commerciële achtergrond. Of toch mensen met een heel specialistische kennis. Vooral bij halfafgewerkte producten, in een business to business-context, speelt technische kennis een belangrijke rol. Het tekort is hier haast nog prangender dan voor ingenieurs, omdat bedrijven logischerwijs ook nog ’s commerciële capaciteiten verwachten, zowel in sales en marketing. Bovendien is er veel concurrentie uit het buitenland, klanten zijn beter geïnformeerd. Dat vergt talenkennis, die er niet altijd is.”

Sam De Potter, director Staffing & Sourcing bij Barco, sluit zich daar bij aan: “De krapte op de arbeidsmarkt is de voorbije twee jaar exponentieel toegenomen. Al is het op zich niet zo moeilijk om sales- en marketingmensen te vinden, denk ik.  Verkopers en marketeers met technische affiniteit of ervaring: dat is een ander paar mouwen. Vooral omdat ze ook een internationale focus moeten hebben. Want meer en meer bedrijven zoeken verkopers en marketeers die producten in de markt kunnen zetten over de landsgrenzen heen. Dat maakt het moeilijk, ook voor ons."

"Het enige voordeel is dat de instroom in theorie heel breed is: op onze afdeling sales & marketing werken ook Germanisten, bijvoorbeeld. Maar dat is de theorie, in de praktijk zijn veel mensen met een totaal andere achtergrond minder inzetbaar, gezien onze technologische focus. We doen daarom vooral beroep op ons eigen netwerk van mensen om de vacatures in te vullen, naast campusrekrutering. Of het in de toekomst moeilijker wordt? Ik ben geneigd om te zeggen ‘ja’, omdat de schaarste op de arbeidsmarkt in het algemeen groter wordt. Maar aan de andere kant: meer en meer organisaties zetten verkopers en marketeers vanuit het buitenland in. Mogelijk wordt het probleem daardoor terug kleiner.”

Terug naar de andere sectoren