Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Zijn we bereid banen op te offeren voor onze principes? Of denken we maar beter eens goed na, vooraleer we anderen de les spellen?”

De pot verwijt de ketel

Het is een cijfer waar je even van opschrikt: in China gingen de lonen in één generatie tijd liefst 40 keer hoger. Op de Vacature Academy, onlangs in de Chinese hoofdstad, zei professor Yang Yao van de universiteit van Peking dat zoiets nooit eerder in de geschiedenis is voorgekomen. Nochtans heeft China problemen genoeg, gaf Yao aan. Het land lijdt, om te beginnen, onder de crisis in Europa – een van zijn belangrijkste exportgebieden. En er is de groeiende kloof tussen arm en rijk, aldus Yang Yao. In de betere buurten van Peking staan Maserati’s, Porsche Cayennes en Rolls Royces broederlijk naast elkaar geparkeerd. Soms op dezelfde oprit. Hyperluxe, in een land dat enkel en alleen in woorden communistisch is.

Het ging de voorbije jaren zo goed met de Chinese economie dat jongeren niet eens de moeite nemen om verder te studeren. Waarom zouden ze? De jobs liggen, of lagen, voor het rapen en in vergelijking met hun ouders verdienen jonge Chinezen goed hun brood. “Een groot probleem, want onderwijs is een voorwaarde voor innovatie en groei”, aldus Yang Yao. Het zijn allemaal zaken die net iets minder aan bod komen in populaire westerse media, waar de focus de voorbije jaren dikwijls lag op sensationele verhalen over milieuvervuiling en mensonterende werkomstandigheden in sommige Chinese fabrieken.

Die problemen zijn er nog, dat zeker, maar minder dan vroeger. Bovendien doet het Westen vaak nogal hypocriet over hoe China omgaat met milieukwesties en andere ethische aangelegenheden. Vooral Europa heeft zich in het verleden bezondigd aan milieuvervuiling, uitbuiting en aan het leegroven van Afrika, om maar enkele zonden te noemen. Pas toen er voldoende welvaart was, kwam milieubewustzijn bovenaan op de agenda te staan. ‘Erst das Fressen, dann die Moral’: dat is tot dusver de filosofie geweest in het Westen. Anderen de les spellen over milieubewustzijn wanneer je zelf heel wat op je kerfstok hebt en de (relatieve) luxe van de welvaart kent: het is net iets té gemakkelijk. Vooral omdat we ook vandaag nog altijd niet vrijuit gaan. Kijk naar FN Herstal, in eigen land. Hoe ethisch is – en blijft – de activiteit van een wapenfabriek? En wie garandeert dat? FN Herstal geeft werk aan een duizendtal mensen. Zijn we bereid die banen op te offeren voor onze principes? Of denken we maar beter eens goed na, vooraleer we anderen de les spellen?

(Niet) mee eens?