“Werknemers hebben wel ideeën maar hun managers vrezen dat die creativiteit hun autoriteit zou ondermijnen.”

Dinsdagavond haalde EU-voorzitter Herman Van Rompuy weer zijn stokpaardje boven tijdens een infoavond van Ernst & Young: tegen 2020 moet Europa één grote onderzoekszone worden. Hij beseft  dat de innovatie-inspanningen van de EU en de lidstaten vastlopen in een veelheid van maatregelen, procedures en instellingen. Maar hij geeft de moed niet op. Begin 2012 roept hij de lidstaten op het matje. Ze moeten hem vertellen hoe ze de innovatie stimuleerden. Voorzitter Van Rompuy streeft naar een betere coördinatie van de vele innovatie-initiatieven. Hoog tijd, want recente cijfers tonen aan dat de innovatie-achterstand van de EU tegenover de VS en Japan blijft bestaan. En vanaf 2025 zullen China, Singapore en andere Aziatische tijgers het Westen op snelheid genomen hebben.

Niet zozeer de Europese overheden, vooral de Europese bedrijven hinken achterop. Ze pompen te weinig geld in innovatie. Nochtans bazuinen vele ondernemingen het uit dat ze willen vernieuwen. De realiteit is harder, ontdekte Han Bakker van de Vrije Universiteit Amsterdam in zijn doctoraatsonderzoek. Werknemers hebben wel ideeën maar hun managers zijn er niet in geïnteresseerd. Ze houden de boot af, deels omdat ze vrezen dat creativiteit hun autoriteit zou ondermijnen.

Dat hoor ik wel meer. Vorige week deed een zwaar gedesillusioneerde topman van een gewaardeerd innovatieforum nog zijn beklag: "Bedrijfsleiders pakken in de media graag uit met hun vernieuwingsplannen. Ik ken de achterkant van die bedrijven en ben geregeld betrokken bij dergelijke 'plannen'. Drie vierde ervan is gelul."

Innoveren is niet gemakkelijk. Het gaat in tegen onze aangeboren angst om te veranderen. Je hebt er platte, kleinschalige organisaties voor nodig die hun beschikbare middelen anders durven inzetten en met bazen die open staan voor gedurfde ideeën. Zonder de inzet van laag tot hoog lukt het niet. Maar indien alle werknemers beseffen dat hun organisatie de klanten een beter leven bezorgt, volgt hun motivatie automatisch. De meeste grote ondernemingen reageren omgekeerd. Ze houden halsstarrig vast aan hun bestaande systemen.

Innovatie draait om meer dan geld en structuren. Zonder vechtersmentaliteit verandert er niets. Wij laten vandaag te veel het hoofd tussen de schouders zakken. Nochtans beschikt Vlaanderen en België over alle troeven om vernieuwend uit de hoek te komen. We moeten meer geloven in eigen kunnen. We staan voor de keuze: vernieuwen of wegkwijnen. Er is geen weg terug.